Novosti
NAŠE PLAŽE

Na Jadranu, ali i rijekama, jezerima - svagdje uz vodu
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Kopika, Ada, Poloj... možda najpoznatije, ali to su ipak samo tri od tko zna koliko plaža na tri najveće rijeke koje protječu Hrvatskom. Za osječku plažu, koja zbog svoje pješčane izduženosti nosi naziv po svjetski najpoznatijoj plaži Copacabani, u Riju de Janeiru, znaju svi oni koji su bar jednom bili u Osijeku. Ako su sreće da je to u ljetne mjesece, tada se i okupaju na njoj, ako pak grad na Dravi posjete u nekupališno doba, sigurno si daju u zadatak vratiti se i smočiti nožne prste u Dravi.


Poznata je rečenica Vukovaraca: Tko nema Dunav, dobro mu je i more. A tako govore jer je vukovarska Ada svrstana među najljepše plaže i skrivena mjesta uz jezera i rijeke. Omiljeno je izletište ne samo Vukovarcima nego i svima iz okolnih mjesta. Oplemenjivanjem prostora i širenjem ponude postala je novi turistički proizvod Vukovara, koji je prepoznala i Hrvatska turistička zajednica te ju ističe kao jednu od najljepših riječnih plaža u Hrvatskoj.


Poloj je kupalište i izletiše na Savi kod Slavonskog Broda, mnogima je ona sinonim jedino za kupanje, sunčanje i godišnji odmor. Međutim, Poloj nudi puno više od toga: uređena mjesta za roštiljanje, travnato malonogometno igralište, igralište za odbojku na pijesku, dječje igralište, uređene okućnice...


A je li moguće uspoređivati riječne plaže s onima na Jadranu? U osnovi, nema potrebe jer Hrvatska je toliko raznolika da svojim stanovnicima i dobrodošlim turistima nudi cijelu paletu užitaka. I to sve na međusobnoj udaljenosti od samo nekoliko sati ugodne vožnje.


Ipak, ovo bismo ljeto mogli iskoristiti na drukčiji način.


Ova godina posebna je prilika da odmor provedemo u svojoj zemlji, otkrijemo neotkrivene plaže i doživimo nova iskustva u Hrvatskoj. Ova godina jedinstvena je prilika da se ponovno uvjerimo kako živimo u zemlji s najljepšom obalom na svijetu. Ovo nam je možda jedinstvena prilika da svoju zemlju doživimo upravo onakvom kakva jest, bez gužvi na plažama i redova u destinacijama. Prilika koja će se teško ponoviti iduće godine.


Preselimo se, dakle, na Jadran. Kristalno čisto more, mediteransko bilje koje stvara hlad i topli pijesak ili šljunak spoj su koji stvara savršenu prirodnu scenografiju za opuštajući, idiličan godišnji odmor. Kristalno čisto more kojim se, s razlogom, volimo hvaliti kao najljepšim na svijetu, netaknute šume i plaže oduvijek su prednost naše obale, koja ju pretvara u atraktivnu destinaciju na karti svakog svjetskog putnika.


Daleko od gradske vreve skrivaju se male uvale, prostiru kilometarske pješčane i šljunčane plaže. Neke od njih turisti su već otkrili i učinili svjetski popularnima, no zbog raznolikosti i razvedenosti obale mnoge su još uvijek nepoznate, što vam olakšava da pronađete svoj komadić raja ovog ljeta.


Neovisno o tome odaberete li gradske plaže, poput Banje u Dubrovniku, plaže na osami poput onih koje kriju otoci Korčula i Lastovo, šljunčane plaže poput one u Brelima ili čak opuštajuće poput onih na otoku Visu, prepune života, poput onih na Pagu, ili plaže savršene za surfere, poput onih na Braču, Hrvatska krije spektakularne plaže koje će zadovoljiti obitelji, nudiste i one željne netaknute prirode.


Neke od tih plaža svrstane su među najljepše u svijetu, kao što su, primjerice, plaže na otoku Braču, satkane od glatkog bijelog šljunka, pješčana plaža Sakarun na Dugom otoku ili Rajska plaža u Loparu na otoku Rabu.


Hrvatska se može pohvaliti raznovrsnim plažama, a većina njih ima Plavu zastavu, što svjedoči o kvaliteti mora, sigurnosti i usluge. Čak 97,96 % provjerenih plaža od njih 884 proglašeno je izvrsnima za kupanje. Bez obzira na to tražite li uzbuđenje u plovidbi u potrazi za romantičnim skrivenim plažama ili se želite opustiti na suncu s obitelji, vrijeme je da odaberete svoj komadić raja koji će vam pomoći napuniti baterije!
Ali vratimo se na početak, turističko bogatstvo Hrvatske čine i plaže koje nisu na jadranskoj obali, tu su naše rijeke, jezera, potoci, zašto ne posjetiti i njih? Uostalom, kontinentalci će vam s pravom reći - tko je naučio plivati u rijeci, taj zna što je plivanje...


Dario Kuštro
Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

IZBORNA ŠUTNJA SRIJEDE U 19 SATI

GONG prijavio DIP-u kršenje izborne šutnje

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

Najčitanije iz rubrike