Novosti
RAZLIČITO O ODLUCI SUDA EU-A

HUB: Presuda nije primjenjiva na RH
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Hrvatska udruga banaka ocijenila je u petak da presuda Suda EU-a, donesena u četvrtak, nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj jer su sporazumi o konverziji u RH sklopljeni na temelju zakona i na osnovi jasno propisanih i zakonom utvrđenih uvjeta i parametara. Iz HUB-a smatraju da "određeni dionici u javnom prostoru" koriste odluke Europskog suda koje se odnose na specifične okolnosti pravnih rješenja unutar svake pojedine države, različite od hrvatskih, te su neprimjenjive na slučajeve hrvatskih korisnika kredita i i aktualnih sudskih predmeta u Hrvatskoj. Udruga Franak je, pak, nakon odluke Suda EU-a vezane uz konvertirane kredite pozvala Vrhovni sud da hitno riješi sve revizije po završenim predmetima na županijskim sudovima i konačno razriješi pitanje pravne sigurnosti za potrošače koji su konvertirali CHF kredite.

Aktivist Franka Goran Aleksić rekao je na konferenciji za novinare kako s velikom sigurnošću mogu proglasiti konačnu pobjedu protiv banaka u poglavlju konvertiranih kredita.

Hrvatska udruga banaka navodi, s druge strane, da su sporazumi o konverziji u RH sklopljeni "u sadržaju koji odražava zakonska pravila", slobodnom voljom na strani potrošača, a prinudom zakona na strani kreditora, na osnovi jasno propisanih i zakonom utvrđenih uvjeta i parametra, koje kreditori stoga nisu ni mogli ni smjeli komunicirati potrošaču nikako drukčije nego je propisano zakonom. H
“POTROŠAČI IMAJU PRAVO TUŽITI BANKU”
“Presudom Suda EU-s u španjolskom predmetu C-452/18 utvrđeno je da potrošači koji su konvertirali CHF kredite imaju pravo tužiti banku i dobiti svoj novac ako u trenutku konverzije nisu bili informirani da bi u slučaju prihvaćanja konverzije izgubili moguće pravo na obeštećenje”, smatraju u udruzi Franak. To u hrvatskom slučaju znači, kazao je Goran Aleksić, da se potrošači nisu odrekli tužbe ni svojih potraživanja i da imaju pravo potraživati preplaćene iznose kamata i tečaja.
Možda ste propustili...