Osijek
SPORNIH DEVET MILIJUNA KUNA

Može li biti jeftiniji odvoz komunalnog otpada?
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Riječ je o “sumi ponašanja svakog od 52.000 korisnika”, kaže Vić

Može li se zdravo za gotovo prihvatiti objašnjenje Uprave Unikoma kako je do rasta prihoda od devet milijuna kuna s pozicije gospodarenja otpadom došlo isključivo zbog povećanja broja novih korisnika? Oni su, tvrde, kreirali prihod od novih 6,5 milijuna kuna, a ostatak stiže od onih građana koji su kante za komunalni otpad iznosili više nego što su to ugovorili. No, ako i jest tako, nije li cijena odvoza smeća ipak previsoka? Treba li, nakon prve godine primjene, koja je pokazala da su Osječani za odvoz otpada morali izdvojiti znatno više novaca, korigirati cijenu ove usluge?

Za građane dileme nema, a na tom je tragu, čak i nakon održane sjednice Gradskog vijeća (na kojoj je većinom glasova usvojeno izvješće o financijskom poslovanju Unikoma za 2019. godinu) i razmišljanje gradonačelnika Ivana Vrkića. Trgovačko društvo Unikom, poznato je, u većinskom je vlasništvu Grada Osijeka (82,6 posto). Vrkić je nakon saznanja o višemilijunskim prihodima gradske komunalne tvrtke odmah reagirao. "Svako povećanje prihoda u poslovnom je smislu pozitivna stvar, ali način ostvarivanja toga prihoda ne smije biti o dodatnom trošku građana", poručio je javnosti gradonačelnik.

Revizija rezultata
- Neprihvatljivo je, dakle, da Grad zarađuje na svojim građanima, stoga ću naložiti reviziju ovakvog poslovnog rezultata. U ovome trenutku dovoljno je podataka da se preispita ova usluga i ako se utvrdi da postoji za građane financijski prihvatljiviji način skupljanja i odvoza otpada, ja ću ga i provesti - objavio je Vrkić.

Iako su politički partneri koji obnašaju vlast u Gradu Osijeku i imaju većinu u Gradskom vijeću podržali Unikomovo izvješće, Vrkić i dalje ne odustaje od stava da prostora za korekciju ima. To nam je i potvrdio u jučerašnjem razgovoru.

- Ja sam temu povećanja prihoda od čak devet milijuna kuna stavio u javnu raspravu, jer kod mene nema tajnih tema. Ako je Gradsko vijeće prihvatilo razloge ostvarenja tih prihoda, ja se s time slažem, ali mislim da još ima prostora za razgovor, da se može naći bolji odnos između usluge i cijene odvoza smeća. Stoga ću nastojati, bez obzira na to što je izvješće prošlo, da se poravna i nađe bolji odnos - rekao nam je gradonačelnik.

Interes građana
No ako je Vrkić, kao prvi među njima, razmišljanja da se pojedine stavke mogu korigirati, zašto to nisu prihvatili njegovi politički partneri? Jer upozorenje o (pre)velikim prihodima tvrke kojoj bi prvi interes trebao biti interes građana stiglo je iz pozicije, a ne kako to obično biva iz opozicije. Otkriva li Vrkićeva kritika pukotine u odnosu koalicijskih partnera? Vrkić je na parlamentarnim izborima bio na HNS-ovoj listi, a direktor Unikoma je potpredsjednik osječkog SDP-a. Vrkić kaže kako u ovome ne vidi politički problem i ponavlja da nije opterećen jer nikome stranački ne pripada.

- Pokušavao sam nešto učiniti, imali smo otvorenu rasprava, no to nije prošlo. Ali to ne znači da i dalje ne možemo javno i otvoreno razgovarati i o problemu odvoza smeća - kaže Vrkić.

Davor Vić, direktor Unikoma, tvrdi kako se poslovni rezultati gospodarenja otpadom ne mogu komparirati te da formula kojom je formirana cijena nije rađena napamet, nego je složena tako da pokriva sve troškove koji su zadani zakonskom uredbom.

- Iznose iz 2018. i 2019. nemoguće je komparirati jer se u jednoj godini radi o starim računima koji su bili paušalni, a u drugoj o računima koji itekako ovise o tome kako se vi ponašate s otpadom. Dakle, ovih je devet milijuna kuna zapravo suma ponašanja svakog od 52 tisuće naših korisnika u proteklih godinu dana. Nekima su računi smanjeni, drugi su ostali na pretpostavljenoj razini, a trećima su računi povećani - kaže Vić.

Koja je od te tri kategorije korisnika/građana Osijeka najbrojnija, zaključite sami.

Dario Kuštro
9

milijuna kuna prihoda s pozicije gospodarenja otpadom došlo je zbog povećanja broja novih korisnika?
VIŠE ODVOZA
Budući da je 2019. bila prva godina naplate po novom sustavu, a da je za nama polovina 2020. godine, pitali smo kakvi su sada pokazatelji. No malo smo uranili... “Sljedeći tjedan imat ćemo projekciju, tek je završio lipanj i još se radi na obračunu. Primijetili smo da smo tijekom ožujka i travnja imali povećan broj odvoza jer smo svi bili više kod kuće zbog korone. Pa se i na tome vidi koliko je naš prihod postao varijabilan”, zaključio je Davor Vić.
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike