Regija
USPJEH OPĆINE BABINA GREDA

Izabrani za razvoj u pametno selo
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Jedini su iz Hrvatske među 16 odabranih prijava od ukupno njih 734 iz 25 država članica EU-a
BABINA GREDA

Među 16 odabranih kandidata od ukupno 734 prijave iz 25 država članica EU-a pristigle na natječaj "Pametne ruralne zajednice" nalazi se i Babina Greda, što je, kako ističu u Razvojnoj agenciji Vukovarsko-srijemske županije, jako velik uspjeh za tu općinu. Odabrani kandidati će sljedećih mjeseci, uz pomoć stručnjaka i međusobnih studijskih posjeta, razviti "Strategiju pametnog sela" i početi s implementacijom odabranih aktivnosti.

"Pametne ruralne zajednice" je dvoipolgodišnji projekt koji je podržala Europska komisija radi promicanja i primjene pristupa pametnih sela u razvoju ruralnih područja diljem Europe. Projekt će omogućiti da odabrane ruralne zajednice dobiju smjernice i tehničku podršku za primjenu pristupa pametnih sela. Inicijativa je pokrenuta u EU parlamentu kako bi se upozorilo na sve veću depopulaciju i odljev stanovnika iz sela u urbana područja. Pametna sela su određena kao ruralne zajednice temeljene na postojećim snagama, koja koriste inovativna rješenja za poboljšanje svoje otpornosti, temeljena na lokalnim resursima i prednostima, dostupnim sredstvima i razvoju novih mogućnosti. To su zajednice u kojima se tradicionalne i nove mreže i usluge poboljšavaju digitalnim i telekomunikacijskim tehnologijama, inovacijama i boljom upotrebom znanja. Načelnik Babine Grede Josip Krnić ne krije ponos i zadovoljstvo i ističe da je Babina Greda jedina općina u Hrvatskoj prošla na natječaju u vrlo jakoj konkurenciji i dobila priliku razviti se u pametno selo.

- Uz pomoć stručnih suradnika koje je odredila Komisija ide se u razvoj civilnog društva, infrastrukture i gospodarstva, prije svega poljoprivrede u našoj općini, implementacijom novih znanja i tehnologija. Pogodnosti će osjetiti svi, pa tako i osnovna škola. Bit će opremljena suvremenim kabinetima i opremom koji će učenicima pružati brojne mogućnosti u smislu afirmacije i prilagodbe trendovima na tržištu rada - zaključuje.

Marija Lešić Omerović
POVIJESNA PRILIKA
“Krećemo s izradom nove Strategije razvoja Općine Babina Greda koju skupa s potrebama koje želimo implementirati trebamo dostaviti EU komisiji. Ovo nam je povijesna šansa da se kao ruralna sredina izdignemo i da postanemo mjesto useljavanja, a ne iseljavanja”, kaže načelnik Josip Krnić. Svi koji budu ulagali na tom području imat će puno lakši pristup EU sredstvima.
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

Najčitanije iz rubrike