Regija
DOBRA VIJEST IZ VUKOVARA

Novi će studij na Veleučilištu biti informatika
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Od akademske 2021./2022. god. novi će studij u obnovljenoj zgradi moći upisati 60 studenata
VUKOVAR

U skladu s planom povećanja broja studijskih programa na Veleučilištu "Lavoslav Ružička" u Vukovaru, od akademske 2021./2022. godine ova će visokoobrazovna ustanova budućim studentima ponuditi i diplomski studij informatike.

Želja o pokretanju tog programa na Veleučilištu je prisutna mjesecima, a ključni korak u njezinoj realizaciji bilo je nedavno potpisivanje sporazuma s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu. Željko Sudarić, dekan vukovarskog Veleučilišta, potpisao je s dekanom Tehničkog veleučilišta u Zagrebu Goranom Malčićem sporazum kojim su otvorena vrata pokretanju studijskog programa informatike u Vukovaru za trideset redovitih i trideset izvanrednih studenata.

- Iznimno smo zadovoljni što je uspostavljena suradnja koja će nam omogućiti otvaranje atraktivnog studija za koji prema obavljenim istraživanjima vlada veliko zanimanje među mladim ljudima, kako u Hrvatskoj tako i među mladim Hrvatima iz susjednih zemalja koji će se također moći upisati. Pokretanje novog studija vezali smo uz preseljenje u zgradu Radničkog doma u Borovu naselju, čija bi obnova uskoro trebala početi, a nakon okončanja radova vukovarsko će Veleučilište dobiti kvalitetan prostor koji će zadovoljavati sve naše potrebe - rekao je Sudarić, dodajući kako su u tijeku i pregovori o pokretanju stručnog preddiplomskog studija primaljstva.

Podsjetio je kako projekt obnove Radničkog doma realiziraju u suradnji s Gradom Vukovarom i vrijedan je 70 milijuna kuna. Preseljenjem u obnovljenu i primjereno opremljenu zgradu imat će mogućnost za uvođenje novih programa te posljedično i upis većeg broja studenata. Dekan je naveo kako će im zagrebačko Tehničko veleučilište prema potpisanom sporazumu biti "institucija mentor" prvih godina, odnosno sve dok ne imenuju vlastiti nastavni kadar. Istaknuo je kako će od prvoga dana nastava koju će održavati u Vukovaru na studiju informatike biti jednako kvalitetna kao i ona koja se održava u Zagrebu.

Prema Sudarićevim riječima, izniman doprinos suradnji dao je Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine, koji je zaslužan za povezivanje dvaju veleučilišta. Posebno je važno to što će studenti informatike stručnu praksu moći obavljati u Razvojnom centru Fine, usavršavati stečena znanja i kvalitetno se pripremiti za izlazak na zahtjevno tržište rada.

Svakako je značajno i to što Fina osigurava stipendije za određeni broj studenata, i to u iznosu od tri tisuće kuna.

Dragana Korpoš
upisna kvota
30 REDOVITIH I

30 IZVANREDNIH

STUDENATA
VAŽNO I ZA VUKOVAR I ZA ŽUPANIJU
Svečanosti potpisivanja sporazuma nazočili su i ministri Zdravko Marić i Mario Banožić te predsjednik uprave Fine Dražen Čović, koji su naglasili kako Slavonija, osim poljoprivrede, ima potencijal i za druge gospodarske sektore, a uvođenjem studija informatike vukovarsko će Veleučilište postati još primamljivije.

- Dosadašnja su iskustva pokazala kako su naši studenti prepoznati na tržištu rada po znanju, stručnosti i kvalitetnoj edukaciji. Na nama je da budućim studentima omogućimo nove programe i ispunimo dugogodišnji cilj da Vukovar postane studentski grad budućnosti - izjavio je Sudarić te dodao kako će pokretanje studija tehničke struke biti iznimno važan iskorak za Veleučilište, ali i Vukovarsko-srijemsku županiju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana