Kultura
ANSAMBL CAMERATA GARESTIN GOSTOVAO U DONJEM MIHOLJCU

Miholjčani uživali u skladbama iz razdoblja baroka
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
DONJI MIHOLJAC



Kao treći u nizu Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe, preksinoć je u Donjem Miholjcu održan koncert Ansambla Camerata Garestin.


Pažljivo odabranim koncertnim programom, varaždinski barokni ansambl publici je pružio vrlo zanimljiv umjetnički doživljaj u prostoru dvorca Mailath. Koncert je započeo djelima hrvatskog skladatelja i orguljaša Ivana Lukačića: Coeli enarrant, pjesmom basa s kojom se predstavio Berislav Puškarić, uslijedila je Sicut cedrus, pjesma soprana u izvedbi Ivane Lazar, a potom su glazbenici zajedno izveli In lectulo meo, uz pratnju Krešimira Lazara – violončelo i Krešimira Hasa – čembalo.


Tijekom koncerta posjetitelji su uživali i u Bachovim arijama Quia respexit i Quia fecit mihi magna iz oratorija Magnificat, BWV 243 te djelima Georga Friedericha Händela – duetu soprana i basa Giu nei Tartarei regni i Che vai pensando folle pensier iz zbirke Cantate e Duetti Italiani.


U koncertnom programu s djelima iz razdoblja baroka, umjetnici Krešimir Lazar i Krešimir Has izveli su Sonatu za violončelo i čembalo u a-molu, op. 2 br. 5. Jacoba Basevi il Cervetta.


Ovo je bio prvi koncert koji su članovi Ansambla Camerata Garestin održali u Donjem Miholjcu, a čiji su nastup Donjomiholjčani srdačno pozdravili. Nastup glazbenika, uz gradonačelnika Gorana Aladića i dogradonačelnika Tomislava Brusača, pratio je i Edmund Andler-Borić, umjetnički voditelj Prandau festivala, koji kao koncertni orguljaš nastupa diljem svijeta. Prošle godine nastupio je u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu. Bio je to, kako je rekao, nastup koji ga je potaknuo da s gradskim i crkvenim vlastima inicira festival orguljaške i komorne glazbe jer mnogi gradovi imaju orguljaške festivale, pa je i Donji Miholjac – zbog vrijednih orgulja – to zaslužio.


– S Prandau festivalom smo zapravo samo malo odškrinuli vrata kulturne promidžbe Donjeg Miholjca, i tu nećemo stati. Cijeli priču ćemo još više zakotrljati i dat ću sve od sebe da Prandau festival ne stane na prvoj godini, nego da iz godine u godinu idemo sve više naprijed. Vjerujem da ćete svih sljedećih godina koje nas čekaju jednako kvalitetno pratiti razvoj ove priče - rekao je umjetnički voditelj Prandau festivala Edmund Andler-Borić.


Festival u organizacijskom poslu vodi grad Donji Miholjac, gradska Turistička zajednica, Povijesna udruga Mailath, Župa sv. Mihaela arkanđela i Glazbena škola pri OŠ "August Harambašić", a održava se uz potporu Ministarstva kulture.

Sljedeći, ujedno posljednji, koncert u sklopu ovogodišnjeg Prandau festivala je 20. rujna, uoči Dana grada Donjeg Miholjca. Koncert će biti u crkvi sv. Mihaela arkanđela, a održat će ga violinist Goran Končar i orguljaš Edmund Andler-Borić. Snježana Fridl


Snježana Fridl
Možda ste propustili...

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike