Regija
NOVI SUKOB ŠUTALA I PISAČIĆA

Zahuktale prozivke zbog (ne)sazivanja valpovačkog Vijeća
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
VALPOVO - Za utorak, 14. srpnja, sazvana je sjednica Gradskog vijeća Valpova. No kako će se na njezinu dnevnom redu ponovo naći dosad neizglasane točke dnevnog reda o kratkoročnom i dugoročnom zaduživanju Grada i rebalansu proračuna, međusobna prozivanja gradonačelnika Matka Šutala i predsjednika Gradskog vijeća Dejana Pisačića, iza kojeg je većina predvođena HDZ-om, već su počela.Prvo su vijećnici Valpovačke nezavisne liste (VNL) i vijećnik SDP-a Miroslav Šmit na službenim stranicama Grada objavili kako su 17. lipnja od predsjednika Pisačića već drugi put u dva mjeseca zatražili hitnu sjednicu Gradskog vijeća, koju je predsjednik Vijeća dužan sazvati u roku od 15 dana, za koju su ponovno predložili donošenje odluka o zaduživanju i rebalans proračuna za ovu godinu. Podsjetili su i na iznimnu važnost tih odluka za nastavak financiranja već ugovorenih projekata i onih koji tek dolaze te ponovno ustvrdili kako vijećnici HDZ-a i njihovi koalicijski partneri isključivo zbog političkih razloga, bez ikakva valjanog obrazloženja, nisu prihvatili taj gradonačelnikov prijedlog iako se time dovode u pitanje projekti Grada vrijedni oko 35 milijuna kuna. "Nećemo odustati od projekata koji su važni za razvoj našega grada. Iskreno, nadam se da će na idućoj sjednici Gradsko vijeće prihvatiti moje prijedloge, za dobrobit naših sugrađana", poručio je na gradskim mrežnim stranicama gradonačelnik Šutalo.

Kako sjednica u očekivanom roku od 15 dana ipak nije bila sazvana, gradonačelnik se preko lokalnog radija odlučio obratiti javnosti, naglasivši da su od predsjednika Vijeća tražili hitno sazivanje sjednice zbog donošenja odluka o zaduživanjima. Pritom se posebno obrušio na predsjednika GV-a Dejana Pisačića optuživši ga, između ostalog, da poziciju predsjednika Vijeća koristi u stranačke svrhe te da izbjegavajući donijeti važne odluke krši odluke važne za Grad i građane.

“Nakon što me gradonačelnik prozvao na HRV-u za kršenje zakona i Poslovnika, i ja sam gostovao na HRV-u i demantirao sve njegove tvrdnje”, iznio je predsjednik Pisačić svoju stranu priče. Potvrdio je kako je zahtjev vijećnika VNL-a i SDP-a za sazivanje sjednice Vijeća zaprimio 17. lipnja s prijedlogom dnevnog reda, ali da se u njemu ni jednom riječju ne spominje da se sjednica treba sazvati hitno. L. Aničić
Dejan Pisačić: Sjetio se Vijeća!
“Sukladno s Poslovnikom o radu Gradskog vijeća Valpova, prema kojem je predsjednik Vijeća dužan sazvati sjednicu Vijeća u roku od 15 dana, ako to uz obrazloženi zahtjev zatraži najmanje trećina vijećnika, sjednicu sam sazvao 30. lipnja za 14. srpnja, i to je u skladu s Poslovnikom i zakonom. Dakle, neistinite su gradonačelnikove tvrdnje da nisam sazvao sjednicu i da se sjednica trebala održati odmah!” tvrdi Pisačić te nastavlja: “Što se hitnosti tiče, ona nije spomenuta u zahtjevu, a, s obzirom na predloženi dnevni red, o tim se točkama već dva puta raspravljalo na Vijeću i donesene su odluke. Stoga, ako gradonačelnik ili bilo tko smatra da kršim Poslovnik Vijeća, Statut ili zakon, pozivam ih da to prijave nadležnom Ministarstvu uprave! Na kraju napominjem kako gradonačelnik u svim svojim istupima ističe kako je za sve što se radi u Valpovu zaslužan on i njegovi suradnici, pa ne znam kako to da se baš sada sjetio da postoji i Gradsko vijeće i kako mu sada, eto, treba Vijeće, a dosad Vijeće - nije postojalo!” poručuje Pisačić.
Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike