Osijek
KRAĐE PO URBANIM VRTOVIMA NA JUGU 2

Kradljivci šetaju od vrta do vrta i “obrste” najbolje povrće
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
Oni koji “operiraju” po vrtovima dolaze uglavnom u večernjim satima te pomno biraju samo ono povrće koje je zdravo

Blitva, bijeli luk, krastavci, tikvice i štošta drugo u vrećici je nosila stanovnica Stonske ulice, i to netom nakon što je to povrće ukrala iz urbanih vrtova! Požalila nam se na to Sofija Majić, predsjednica udruge “Osvrt”, čiji je suprug Marko Vukosavljević ove srijede imao okršaj s dotičnom Osječankom, koja ne samo da krade povrće po urbanim vrtovima nego onuda šeće i pse bez ikakva nadzora.

- Vikala nam je da smo stari debili i svašta drugo. Nije mi toliko što nas je izvrijeđala, nego što šeće pse bez povodca i krade ono što mi godinama sadimo i uređujemo - poručuje Vukosavljević, a Majić dodaje kako su oni koji “operiraju” po vrtovima, a ima ih više, dobro upoznati s navikama građana koji ondje rade na urbanim vrtovima. Dolaze uglavnom u večernjim satima te pomno biraju samo ono povrće koje je zdravo.

Zbog svih neugodnosti koje su ondje doživjeli, naši sugovornici pozvali su nedavno i 112, i to nakon što su vidjeli kako čovjek čeka pokraj automobila dok njegova partnerica krade povrće po vrtovima.

- Išli su od vrta do vrta i uzimali ono što im se sviđa, a mi nismo mogli ništa učiniti, no ovo nije usamljen slučaj ovdje u urbanim vrtovima. Krade se čak i alat, a nažalost svi koji ovdje imaju vrtove to dobro znaju - poručuje Majić.

Ipak, krađe u urbanim vrtovima nisu bile poznate predsjedniku Gradske četvrti Jug 2, Igoru Pandžiću, koji, nakon što smo mu rekli o čemu je riječ, nije mogao skriti razočaranje. Naglasio je da će se u najskorije vrijeme naći sa Sofijom Majić i drugim korisnicima urbanih vrtova te će zajednički pokušati pronaći rješenje ovoj neugodnoj situaciji.

Inače, krađe u urbanim vrtovima nisu rijetkost, zbog čega korisnici, kaže predsjednica “Osvrta”, polako gube entuzijazam za ovu inače odličnu ideju.

- Nema dugo da su jednoj korisnici ‘obrstili’ cijeli vrt. Čovjek kad takvo što vidi, izgubi volju da bilo što ondje uređuje. Uzeli smo vrtove da ih obrađujemo, zabavimo se i u konačnici imamo neke koristi od svega. Sad strepimo na što ćemo naići kad dođemo, a dolazimo svaki dan - kaže Sofija Majić, naglašavajući da se, uz krađu, svakodnevno nose i s neodgovornim vlasnicima pasa.

Iako je svjesna da bi tu mogli pomoći komunalni redari, Majić ne polaže puno nade u njih jer i šetači pasa bez povodca odnosno brnjice, ali i kradljivci uroda u urbanim vrtovima, vrebaju najpogodnije vrijeme kad prolaze onuda. Stoga nije isključeno, najavljuje Majić, da će uz potporu GČ Jug 2 stanovnici i sami dežurati ispred svojih vrtova i spriječiti krađe. Lako će se, kaže predsjednica “OSvrta”, organizirati dežurstva u vrijeme kad su krađe najučestalije, a nije isključeno ni da će pomoć zatražiti od susjeda koji žive na višim katovima i dobro vide tko se vrzma po parcelama urbanih vrtova...

Marija Mihelić
ALATNICA, TOALET, ALI NE I OGRADA
Krađe na urbanim vrtovima događale su se i godinama prije, no korisnici još uvijek nisu pronašli adekvatan način da tome stanu nakraj. U cilju sprječavanja krađe trebala je biti postavljena ograda, no još uvijek je nema. Dodajmo tomu da je Grad ranije korisnike opskrbio alatom, a prošle godine uređen je i toalet, na čemu su također inzistirali. Podsjetimo, Grad je površinu od ukupno 180 parcela, od kojih je svaka 50 četvornih metara, namijenio za urbane vrtove još prije sedam godina, a koriste ih stanovnici svih dijelova grada.
Igor Pandžić

predsjednik Gradske četvrti “Jug 2”

Već sljedeći tjedan sjest ćemo za stol s korisnicima urbanih vrtova i pokušati pronaći zajedničko rješenje kako bi se spriječile buduće krađe. Bit će nam zadovoljstvo pomoći.
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike