Osijek
I DALJE U VLASNIŠTVU SAPONIJE

Prodaja zgrade Iktusa
na čekanju zbog korone
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
Koliko je u početku bilo burno i činilo se da će se brzo dogoditi promjena vlasništva, toliko je koronakriza "uštopala" rasplet vlasničke situacije oko zgrade Iktusa. Odnosno, ona je i dalje u vlasništvu Saponije d.d. i za sada nema izglednih kupaca. To ponovno u prvi plan gura inicijativu da se kao novi vlasnik pojavi Grad Osijek. Podsjetimo, cijela se priča vrti oko Veslačkog kluba Iktus, koji "stanuje" u prizemlju ovog objekta i koristi se njime. U slučaju pojave novog vlasnika, s obzirom na to da nema jasne garancije, otvara se i pitanje sudbine osječkih veslača. A VK Iktus je najtrofejniji osječki sportski kolektiv.

Prošle godine, upravo početkom srpnja, Saponia je objavila prodaju nekoliko svojih objekata, među kojima je i Rekreacijski centar Iktus. Ta je vijest o prodaji uznemirila osječku veslačku obitelj, a kako i ne bi kada su veslači desetljećima u prizemlju zgrade, a sada bi mogli ostati bez krova nad glavom.

U prvi se mah činilo da je kupoprodaja gotova stvar, jer odmah se pojavio zainteresirani kupac, čija je ponuda bila teška deset milijuna kuna. Do prodaje ipak nije došlo, no da u Saponiji misle ozbiljno pokazali su time što su s krajem prošle godine stavili ključ u bravu, odnosno zatvorili restoran i prestali plaćati režijske troškove. Tada je ipak uskočio Grad Osijek, troškove plaćanja struje, vode i grijanja za prizemlje na sebe su preuzeli Športski objekti, što je 120 tisuća kuna godišnje.

Koronakriza očito je (bar privremeno) stopirala daljnju prodaju, u Saponiji su se tijekom prošlih mjeseci primarno bavili organizacijom proizvodnje i plasmanom svojih proizvoda. No jasno je kako se mora pronaći rješenje, to više jer problem mogućeg preseljenja VK Iktus nije od jučer, on postoji više od 20 godina. Iktusovci i dalje vjeruju kako je u cijeloj priči najbolji scenarij - da zgradu kupi Grad Osijek. Dok se ne pojavi netko treći, i dalje su na potezu Grad i Saponia. D. Kuštro
Možda ste propustili...

DONACIJA ZA ŠTIĆENIKE DJEČJE PSIHIJATRIJE KOJU SU ONI TRAŽILI

Za prikupljenih 15.000 boca kupili stol za stolni tenis

OBNOVA NAJSTARIJE ŽUPNE CRKVE U OSIJEKU

Ministarstvo doniralo čak 200.000 kuna

Najčitanije iz rubrike