Kultura
ANSAMBL LADO ZATVORIO OSJEČKO LJETO KULTURE

Posebna zahvala Grada i OLJK-a Aleksandru Bogdanoviću
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
Predstavljena je i strip-slikovnica "BonTon iza duge" Dražena Alerića

Vokalno-instrumentalnim koncertom Ansambla LADO na Trgu Vatroslava Lisinskog u srijedu je zatvoreno jubilarno, 20. osječko ljeto kulture. Nije to bio jedini događaj na programu posljednjega dana ovogodišnjega izdanja najveće i najatraktivnije kulturne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj jer u nešto ranijem terminu, u dvorištu Gradske i sveučilišne knjižnice predstavljena je strip-slikovnica BonTon iza duge, a na istoj su lokaciji izložene i ilustracije Dražena Jerabeka.



Velika završnica

BonTon iza duge prva je osječka strip-slikovnica i svojevrsni hommage 20. obljetnici OLJK-a, čiji je autor teksta Dražen Alerić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, a za ilustracije je bio zadužen poznati osječki likovni umjetnik i ilustrator Dražen Jerabek. Smještena u daleku budućnost, zabavna je to i dinamična priča o psu Bonu i mačku Tonu, članovima posade svemirskoga broda koji dolazi iz neke daleke Dugine galaksije i nakon što je obišao brojne planete, dolazi i iznad Zemlje. Oni su zaduženi za ispuštanje pozitivnih vibracijskih ampula koje šire sreću, ljubav, zdravlje i svega onoga potrebnoga da bi svijet postao boljim mjestom.


Slikovnicu su predstavili Dubravka Pađen-Farkaš i Tihomir Taborski, a lutku psa i mačke izradila Lorna Kalazić.


Velika završnica 20. OLJK-a pripala je Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, koji je na glavnoj festivalskoj pozornici, pod umjetničkim vodstvom Baranjca Krunoslava Šokca, nastupio u sklopu ljetne turneje započete dan ranije u Slavonskom Brodu. Brojnoj osječkoj publici - zbog svima dobro poznatih razloga bio je znatno smanjen kapacitet gledališta, pa su mnogi od njih koncert pratili s vanjske strane ograde - profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. predstavio se vokalno-instrumentalnim programom pod nazivom Kak je teško našu ljubav tajiti.


- Program je nastao u okolnostima epidemije koronavirusa, tako da je publika imala prilike uživati u vrhunskim izvedbama, ovaj put ne Ansambla LADO u punom sastavu, nego u izvedbama našega orkestra i solista. Mnogo nam znači to što programom Kak je teško našu ljubav tajiti zatvaramo OLJK, a s druge strane, kao Baranjcu rođenom u Osijeku, gdje sam i završio gimnaziju, ovaj mi koncert mnogo znači i na osobnoj razini - rekao je Krunoslav Šokac.


Dvanaest glazbenika i šest pjevača/plesača glazbom je "obišlo" Posavinu, zagrebačko Prigorje, Slavoniju, Baranju, Podravinu, Međimurje i Dalmaciju, a taj splet izvrsnih koreografija iz gotovo svih krajeva Hrvatske te izvrsna instrumentalna, vokalna i plesna izvedba, nazočnima su pružili pravi audiovizualni užitak. Ne čudi stoga što je nakon svake točke uslijedio glasan i dugotrajan pljesak.
Zahvale organizatora

Među petnaest izvedenih koreografija, na programu su se našle, primjerice, S one strane Dunava, Drmeš Posavski Bregi, Da bi se zrušile te legradske gore, Oj sončece, sončece, Grajino kolo te posljednja izvedena Lijepa moja Moslavina. Kao što je to slučaj sa svakim nastupom Ansambla LADO, koji posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, tako je i završni nastup na 20. OLJK-u, uz pjesmu i ples, ujedno bio i svojevrsna revija izvornoga hrvatskoga tradicijskoga ruha.


- Unatoč vrlo specifičnoj situaciji u kojoj se nalaze svi umjetnici i kulturne institucije, pa tako i mi, iznimno nam je drago i sretni smo što smo, naravno, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, zatvorili 20. OLJK, i to posebnim programom u kojem su naš orkestar i solisti prezentirali bogatstvo tradicijskih instrumenata i vokalnog izričaja, ponajprije kontinentalne Hrvatske - rekla je ravnateljica Ansambla LADO, Ileana Jurin Bakotić.
Treba istaknuti i kako su prije koncerta organizatori OLJK-a uručili posebne zahvalnice predstavnicima brojnih ustanova u kulturi i medijskih kuća te pojedincima, koji su u njegovoj 20-godišnjoj povijesti uvijek ili najviše bili uz OLJK na bilo koji način, a za ukupan prinos kulturi grada Osijeka zahvalili su, nažalost, prerano preminulom glumcu Aleksandru Bogdanoviću (1974. - 2019.), dramskom prvaku HNK-a u Osijeku.

Danijel Miklić
MJERAMA UNATOČ, 4000 GLEDATELJA
Poštujući sigurnosne preporuke i epidemiološke mjere, organizatori su za svaki program predvidjeli broj gledatelja koji nikoga ne dovodi u ugrozu ili ju bar svodi na minimum. Tako je umjesto 12 tisuća gledatelja, koliko je svakog ljeta pratilo programe OLJK-a, ove je godine ta brojka tek trećina - oko 4000. U deset dana vrijeme ih je poslužilo, pa nije bilo otkazivanja ni jednog od 46 programa, održanih na 15 lokacija u gradu. Dapače, zbog velikog je zanimanja publike dodana još jedna ambijentalna izvedba Višnjika, nakon službenoga završetka OLJK-a. Ostaje nam nadati se da će se situacija s koronavirusom do sljedećeg izdanja manifestacije smiriti te da će uvjeti biti bolji od ovogodišnjih, i za izvođače i za Slavonce, koji OLJK s nestrpljenjem čekaju i rado posjećuju. N.Vek.
Nakon svake plesne točke Ansambla LADO uslijedio je glasan i dugotrajan pljesak publike svih naraštaja
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike