Novosti
VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Plenković: Ostavimo izbore iza nas, Sabor će raditi tijekom ljeta
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Smatram da je zbog svih okolnosti u kojima se nalazimo, javnozdravstvenih, financijskih i ekonomskih, dobro da što prije izbore ostavimo iza nas, da prionemo radu u interesu hrvatskih građana", rekao je Plenković

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako bi zbog okolnosti u zemlji bilo dobro da što prije parlamentarne izbore ostavimo iza sebe i prionemo na posao, zbog čega će Hrvatski sabor raditi i za vrijeme ljetne pauze.

"Smatram da je zbog svih okolnosti u kojima se nalazimo, javnozdravstvenih, financijskih i ekonomskih, dobro da što prije izbore ostavimo iza nas, da prionemo radu u interesu hrvatskih građana", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

To podrazumijeva da će Sabor raditi i u ovom vremenu kada je u normalnim okvirima svojevrsna pauza zbog ustavnih odredbi, ali postoji uvijek mogućnost izvanrednih sjednica Sabora pa će to zbog konstituiranja i niza zakona koji se trebaju donijeti tako i biti sada, najavio je Plenković.

U kratkom osvrtu na parlamentarne izbore premijer se zahvalio građanima koji su izašli na izbore i dali povjerenje strankama i zastupnicima za koje su smatrali da će najbolje predstavljati njihove stavove u Hrvatskom saboru.

Čekaju se ponovljeni izbori u Raši, a nakon toga će biti objavljeni službeni rezultati te će pristupiti što skorijem sazivanju budućega saziva Hrvatskoga sabora, a potom i povjerenju budućoj Vladi.

Od ostalih tema, spomenuo je susrete s predsjednicima najvećih sportskih saveza nakon mjera koje su donijeli za sport. U petak će u Ministarstvu znanosti i obrazovanja biti događaji vezani za znanstveni pristup Covidu-19.

Plenković je spomenuo i sastanak s kardinalom Josipom Bozaniće na kojem su razgovarali o aktualnim pitanjima, osobito aktivnostima koje se tiču sanacije Grada Zagreba od potresa.

Također, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zajedno s HZZ-om nastavilo je s potporama za sektore kojima je potrebno dodatno izaći u susret, poput prometa, ugostiteljstva, turizma, hotelijerstvo te organizacije raznih događaja.

(Hina)

Lani otvoreno 479 predmeta sa sumnjom na pranje novca

Ured za sprječavanje pranja novca otvorio je prošle godine 479 predmeta zbog sumnje na pranje novca i financiranje terorizma, rečeno je u četvrtak na sjednici Vlade, na kojoj je istaknuta i visoka pozicija Hrvatske na međunarodnoj ljestvici najmanje rizičnih zemalja za pranje novca.

Prema godišnjem izvješću za prošlu godinu, od toga je prema riječima ministra financija Zdravka Marića 250 slučajeva proslijeđeno nadležnim tijelima, prije svega policiji, DORH-u, USKOK-u, SOA-i i drugim  inozemnim financijsko-obavještajnim jedinicama na daljnje postupanje i procesuiranje.

U većini slučajeva odnosno 243 sumnjalo se na pranje novca, a sedam ih je sa sumnjom na financiranje terorizma.

Marić je kazao da je Ured izdao i 35 naloga bankama za blokadom zbog sumnjivih transakcija, s ukupnim iznosom od 30,8 milijuna kuna.

"Što se tiče međunarordne suradnje, Ured je poslao 108 zamolbi u 30 država i zaprimio 113 zamolbi iz 32 države u svrhu razmjene podataka iz inozemstva potrebnih za otkrivanje konkretnih slučajeva pranja novca i financiranja terorizma", rekao je Marić.

Podsjetio je da je lani proveden niz aktivnosti posvećenih izradi Pravilnika o registru stvarnih vlasnika, kao i samog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Registar stvarnih vlasnika ustrojen je u 2019., rokovi upisa stvarnih vlasnika u registar su počeli teći od 3. lipnja prošle godine, osim za udruge za koje su rokovi počeli teći od 1. srpnja 2019. U razdoblju od 3. lipnja do kraja prošle godine u Registar je upisano 154 705 pravnih subjekata.

Komentirajući ocjene rada Ureda od strane međunarodnih institucija, Marić je istaknuo da  Institut u Baselu smatra da je Hrvatska na 11. mjestu u poretku najmanje rizičnih zemalja za pranje novca i financiranje terorizma, od 125 promatranih zemalja.(Hina)