Novosti
SNAŽAN PROEUROPSKI GOVOR NJEMAČKE KANCELARKE

Angela Merkel: Europi je potrebna solidarnost, a nacionalizam nije rješenje
Objavljeno 9. srpnja, 2020.

Europska unija mora pokazati međusobnu solidarnost, osigurati da područja koja su pogođenija pandemijom dobiju više a da pritom ona koja su gospodarski jača ne budu preopterećena, izjavila je u srijedu u Bruxellesu njemačka kancelarka Angela Merkel.


U snažnom proeuropskom govoru u Europskom parlamentu ona je upozorila da "povratak nacionalizma ne znači imati više kontrole, nego manje". Dodala je da "ne smijemo biti naivni", da mnogi u Europi jedva čekaju na neuspjeh EU-a.


"Pandemija koronavirusa i rješavanje njezinih posljedica obilježit će njemačko predsjedanje", rekla je Merkel predstavljajući prioritete rotirajućeg predsjedništva u drugoj polovini ove godine. "Glavni prioritet predsjedništva jest da Europska unija iziđe ujedinjena i snažna iz koronakrize, ne samo kratkoročno, nego želimo Europu koja ulijeva nadu. Želimo pokrenuti Europu", rekla je. Istaknula je pet prioriteta na kojima će Njemačka inzistirati: temeljna prava, kohezija, zaštita klime, digitalizacija i uloga Europe u svijetu.
Dolazak u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu prvo je putovanje kancelarke Merkel izvan Njemačke od početka koronakrize. Sudjelovala je i na minisamitu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassoliijem, a glavna tema je plan za oporavak i višegodišnji proračun EU-a. Sljedećeg tjedna, 17. i 18. srpnja, okupit će se čelnici zemalja članica na prvom fizičkom sastanku na vrhu kako bi pokušali postići dogovor o tim pitanjima. "Svi moramo biti spremni na kompromis, i vi u Europskom parlamentu također", rekla je kancelarka. Za dogovor o planu za oporavak i VFO-u potrebna je suglasnost svih zemalja članica i pristanak Europskog parlamenta. Govoreći o temeljnim pravima, Merkel je istaknula da pandemija koronavirusa ne smije biti izlika za ograničenje sloboda. "Pandemija se nikad ne smije koristiti kao izlika za narušavanje demokratskih načela, ljudskih prava, građanskih sloboda", rekla je Merkel, dodavši da je ona odrasla u društvu u kojemu su temeljna prava bila ograničena. Istaknula je važnost kohezije i uzajamne solidarnosti. "Europa će iz krize izići jača ako pojačamo koheziju, europska solidarnost nije samo humani pristup, nego je ona korisna za sve", rekla je. Istaknula je i da će se zauzeti da se do kraja godine održe konferencije o pristupanju, to jest otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.


Dijana Pavlović
"Glavni prioritet predsjedništva jest da Europska unija iziđe ujedinjena i snažna iz koronakrize"
Možda ste propustili...