Svijet
TRUMP TVRDI: STOJIMO DOBRO

COVID: Tri milijuna zaraženih u SAD-u
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Sjedinjene Države dosegnule su tri milijuna zaraženih koronavirusom, a predsjednik Donald Trump ustraje u tvrdnji da smrtnost opada, što je netočno u najvećim žarištima pandemije. Posljednji milijun zaraženih dogodio se SAD-u u manje od mjesec dana.


Amerikanci nisu nikada izišli iz prvog vala zaraze koja se kretala geografski te su pokazatelji u crvenom u nekoliko najnapučenijih saveznih država kao što su Teksas i Florida: svakog dana potvrdi se više slučajeva, sve je više zauzetih bolničkih kreveta i sve je više umrlih.


Američki predsjednik niječe stvarnost te je u srijedu tvitao "da je postotak smrtnosti od koronavirusa podijeljen s deset!" Ta tvrdnja zavarava: istina je da je prosječno SAD daleko od travanjskog rekordnog broja smrtnosti od COVID-19 kada je na dan umiralo više od 3000 ljudi, jer posljednjih dana umire prosječno 600 ljudi. No SAD nije jedinstven, pa je tako sjeveroistok zemlje oko New Yorka uspio kontrolirati koronavirus i broj oboljelih stalno pada. Na jugu i zapadu, naprotiv, broj slučajeva raste. "Rastemo, nismo nikada pali i sada upravo broj raste", rekao je Anthony Fauci, najviši stručnjak za zarazne bolesti u američkoj vladi, koji sve češće aktivno zvoni na uzbunu.
U brojnim područjima juga i zapada broj zaraženih raste brže od testiranja, što dokazuje da virus sve više kruži i da rast slučajeva nije samo posljedica testiranja blagih i asimptomatskih slučajeva koji ne bi bili otkriveni u proljeće, kada nije bilo dovoljno testiranja. Savezna država Arizona ima dvostruko više smrti nego prije mjesec dana. Gradonačelnici Houstona i Austina, dva najveća grada u Teksasu, upozorili su da će bolnice biti preplavljene oboljelima za dva tjedna, predviđajući da će nastati situacija kakvu je proživio New York u ožujku i travnju. H
Najčitanije iz rubrike