Svijet
PROSVJEDI U BEOGRADU

Vučić: Ovo rade oni koji žele oslabiti Srbiju
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Srbijanski predsjednik tvrdi da se prosvjedi "opravdavaju pričom o koronavirusu, ali je riječ o brutalnom političkom nasilju"

Za prosvjede u Beogradu održane nakon najave ponovnog uvođenja policijskog sata zbog pogoršanja epidemiološke situacije srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako je riječ o "najbrutalnijem političkom nasilju", ocijenivši da je skup bio "dobro organiziran" te da je u sve umiješan i "inozemni faktor".


"Srbija je u proteklih osam godina, za razliku od nekih prijašnjih vremena, poštovala slobodu okupljanja, demonstracija, slobodu izražavanja drukčijeg mišljenja i nikada ni na koji način nije ugrozila to pravo svojim građanima", rekao je Vučić u izvanrednom obraćanju medijima. Ustvrdio je kako su prosvjedi u Beogradu "navodno opravdani pričom o koronavirusu", ali da je javnost svjedočila "agresivnom političkom prosvjedu".


Oporba i nevladine udruge kritizirale su policijsku brutalnost i prekomjernu uporabu sile te zatražile odgovornost direktora policije i drugih policijskih dužnosnika. No Vučić u postupanju policije ne vidi ništa sporno. "Posao policije u svakoj zemlji je da zaštiti državne institucije, objekte državne namjene i najvažnije objekte. Ne možete to ni u jednoj zemlji činiti nekažnjeno", istaknuo je. Ne navevši nikakve dokaze, ustvrdio je da su u demonstracijama ispred parlamenta sudjelovali oni koji su željeli oslabiti poziciju Srbije. Dodao je da su u napadima na policiju sudjelovale "osuđivane osobe s prostora bivše Jugoslavije" i da o tome službe posjeduju dokumentaciju, no nije precizirao o kojima se ljudima radi. "Srbija nikome neće dopustiti da ruši stabilnost i mir. To je moja poruka onima unutra i izvana, onima izvana koji misle da ne znamo s koliko su prstiju bili upleteni u događaje sinoć", naglasio je Vučić u srijedu. Komentirajući svoju najavu strožih mjera, Vučić je rekao da su vlada Srbije i krizni stožer "blizu toga da odluke o policijskom sat neće biti", ali da "on osobno to ne podržava", jer misli da bi policijski sat brzo poboljšao epidemiološku situaciju. Najavljujući niz sastanaka s europskim dužnosnicima u Parizu i Bruxellesu o nastavku dijaloga o Kosovu, poručio je da će se "boriti za svoju zemlju" i njezine interese.


U sukobima demonstranata i policije u noći s utorka na srijedu u središtu Beograda ozlijeđena su 43 policajca i 17 prosvjednika, spaljeno je pet policijskih vozila, a 23 su osobe uhićene. Novi prosvjed bio je najavljen za srijedu navečer.
Prosvjedi su počeli mirno, a prerasli su u sukobe nakon što je skupina prosvjednika nasilno ušla u predvorje zgrade srbijanskog parlamenta. Kamere televizije N1 u izravnom su prijenosu svjedočile napadima na policiju, ali i brutalnosti policije u civilu i privođenju i batinanju prosvjednika. "Neće biti mira ako ne bude pravde", poručio je jedan od prosvjednika, predstavivši se kao poljoprivrednik iz Stare Pazove.


Hina/D.Pav.
HRVATSKA ŽELI STABILNOST U SRBIJI
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je protuvladine prosvjede u Srbiji i poručio da Hrvatska želi "red, mir i stabilnost" te da prosvjedi budu mirni. "Sigurno da su prosvjedi uvijek znak i demokratskog društva, ali, u svakom slučaju, želimo zapravo mirne prosvjede", poručio je Grlić Radman. Hrvatski ministar vanjskih poslova rekao je da će "srbijanska vlast uspjeti to iskomunicirati s građanima" referirajući se na najavu uvođenja policijskog sata.

"U svakom slučaju, važno je čuvati zdravlje građana, pa tako, nadamo se, u tom kontekstu to treba sagledavati", istaknuo je Grlić Radman.
Možda ste propustili...

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

Najčitanije iz rubrike