Novosti
PREBRODITI KRIZU I RASTERETITI SEKTOR OD PRENORMIRANOSTI

Turistički sektor većinom je za ostanak Ministarstva turizma
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Iz vodećih strukovnih udruga i sindikata u turizmu većinom smatraju da Ministarstvo turizma treba ostati zasebno, posebice u okolnostima koronakrize, no neki važnijim od tog pitanja smatraju rasterećenje sektora od prenormiranosti i troškova, ističu za Hinu iz tih udruga.

O eventualnom ukidanju Ministarstva turizma počelo se nagađati i prije parlamentarnih izbora te se nastavilo i u tjednu nakon njih, dijelom i zbog najava vladajućih da se razmišlja o smanjivanju broja ministarstava. Neslužbeno se doznaje da se u pobjedničkoj stranci - HDZ-u, zbog okolnosti koronakrize i negativnog utjecaja na cijelo gospodarstvo, posebice na turizam, još "važe" kako institucionalno urediti taj sektor u budućoj vladi. Među špekulacijama gdje bi turizam trebao biti ako se ukine zasebno ministarstvo spominju se za sada "megaministarstva" mora, prometa i infrastrukture te gospodarstva, pa i regionalnog razvoja.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain poručuje da nije za spajanje turizma ni sa kojim drugim ministarstvom. "U sadašnjoj situaciji koronakrize, koja snažno pogađa turizam, i za koju još nitko ne može ni predvidjeti koliko će trajati, turizmu će trebati brze i operativne odluke kako bi se sektor, radna mjesta, likvidnost i drugo očuvali. Bojimo se da to neće biti moguće u tom nekom drugom velikom ministarstvu u sklopu kojeg bi bio turizam, a koji i zbog velikog udjela u BDP-u zaslužuje svoje ministarstvo. Usto, trebat će sigurno nekoliko godina za oporavak turizma nakon ove krize, i važno je imati tijelo koje zastupa interese tako važnog sektora", kaže Fain za Hinu.

Napominjući kako zaseban MINT i turizam u nekom drugom ministarstvu imaju i prednosti i mana, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), koja okuplja vodeće hotelijere u Hrvatskoj, Veljko Ostojić naglašava da u situaciji kada se turizam bori za svakog gosta i s pandemijom, zasebni MINT ipak treba ostati. "I jedna i druga varijanta mogle bi biti dobre za turizam ako se kvalitetno poslože, no za sada i zbog koronakrize te njezinih negativnih posljedica na turizam ipak bi bilo bolje da ostane zasebno ministarstvo", smatra Ostojić. H
Tomislav Fain

UHPA

Trebat će sigurno nekoliko godina za oporavak turizma nakon ove krize, i važno je imati tijelo koje zastupa interese tako važnog sektora.