Novosti
PREDIZBORNA PREDVIĐANJA

Ne možeš si dopustiti promašaj za 30 posto
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
“Ankete uvijek idu malo na štetu HDZ-a jer se njegovi tradicionalni birači ne vole javno izjašnjavati”, kaže Gjenero

Sve predizborne ankete potpuno su promašile rezultat nedjeljnih parlamentarnih izbora, na kojima je HDZ-u pripalo 66 saborskih mandata, a Restart koaliciji 41. Ni jedna agencija nije predvidjela uvjerljivu pobjedu HDZ-a kao ni uzlet platforme Možemo!, koja će imati sedam zastupnika.

Na činjenicu da su predizborne ankete "debelo" promašile konačni rezultat politički analitičar Davor Gjenero ističe kako stalno govori da istraživanja stavova građana u Hrvatskoj nisu pouzdana. "Mi ih čitamo kao izbornu prognozu, a trebalo bi ih čitati kao naznaku političkih naklonosti biračkog tijela. Ovaj su pu, čini se, i u tom procjenjivanju naklonosti biračkog tijela promašile. Nije problem što se nije moglo predvidjeti ovako snažno jačanje Možemo! i koalicije okupljene oko Pametno, problem je što ste, u trenutku kada je SDP očito dramatično padao, imali naznake da on raste ili da je podjednak HDZ-u. To je velika pogreška. Uvijek morate računati da predizborne ankete idu malo na štetu HDZ-a jer se njegovi tradicionalni birači ne vole javno izjašnjavati o svojim političkim preferencijama", rekao nam je Gjenero.

Je li problem u naručiteljima istraživanja i uzorku te postoji li mogućnost "friziranja" dobivenih rezultata, pitanja su koja se nameću posljednjih dana. Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan kaže nam kako je jedina agencija koja je sačuvala svoj profesionalni obraz - IPSOS. Oni su, kaže, jedini imali i u svibnju i u lipnju, tjedan dana prije izbora, u Crobarometru, podatak da HDZ može računati na 26 posto potpore, a SDP na 24 posto. Domovinski pokret imao je 11 posto, što nije daleko od rezultata koji je ostvario, s trendom pada. To, istina, nije razlika koja se sada pokazala, ali je bar pogođen pobjednik.

"Svi drugi imali su da je Restart koalicija na prvom mjestu, znači imali su pogrešne rezultate istraživanja. A ne možeš sebi dopustiti da promašiš rezultat za 30 posto, kako se nekima dogodilo s rezultatom SDP-a. IPSOS je jedini pravilno detektirao redoslijed i sve su trendove dobro pokazali. Njihove su se ankete pokazale pouzdanima i po njima sam prepoznao trend. Već su tada detektirali Možemo! na 4,5 posto potpore te SSiP i Pametno na 4,1. Ono što istraživanja ne mogu detektirati je kolika će biti izlaznost. Dakle, dogodilo se da je više HDZ-ovaca izišlo na izbore nego SDP-ovaca i s druge je strane Možemo! jako narastao u posljednjem tjednu i ‘masakrirao‘ Restart", ističe Macan.

On podsjeća i da je u posljednjem tjednu kampanje rekao kako HDZ i Most rastu. "A ako oni rastu, mora padati Domovinski pokret. S druge strane, ako rastu Možemo! i koalicija SSiP/Pametno, i to može poremetiti računicu Restarta", dodaje Macan. "To je jedino što smo znali. A nismo znali tko će izići na izbore. Pokazalo se da HDZ, Most i Možemo! imaju alate za izvlačenje građana na birališta", kaže Macan.

Igor Bošnjak
“Promašivali su i u SAD-u i Velikoj Britaniji”
“Želio bih vjerovati da se ne može trgovati rezultatima anketa. Najveće istraživačko tržište je SAD, pa su potpuno pogriješili kod Trumpa 2016. godine. Tu je i Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje su ankete promašile Brexit i posljednje opće izbore, kada je Boris Johnson pobijedio. Dakle, stavovi biračkog tijela jako se mijenjaju i ako nemaš stvarni alat za ispitivanje i ne znaš što se događa u biračkom tijelu, nemaš pravi način kako to ispitati. Moraš osigurati slučajnost uzorka, a to je najteže”, rekao nam je Krešimir Macan.
Krešimir Macan

komunikacijski stručnjak

Nismo znali tko će izići na izbore. Pokazalo se da HDZ, Most i Možemo! imaju alate za izvlačenje građana na birališta.
Možda ste propustili...

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

HDZ-OV ODGOVOR NA NOVA PROZIVANJA PREDSJEDNIKA RH

“Svi oni koji podržavaju Milanovića krše Ustav”