Novosti
VUKOVARSKA BOLNICA

Dr. Bosanac: Ne razumijem osobe koje šire paniku
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
“Kroz trijažne ambulante bolnice svakodnevno prođe oko 900 ljudi”, kaže ravnateljica bolnice

Početkom tjedna Vukovarom se proširio glas kako u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici ima osoba hospitaliziranih zbog zaraze koronavirusom te kako je korona "napala" i dio zaposlenika, što ovoj ustanovi zadaje velike probleme u radu. Vesna Bosanac, ravnateljica vukovarske bolnice, demantirala je kuloarske priče navodeći kako u bolnici nitko nije hospitaliziran zbog COVID-19.

"Dvije su medicinske sestre pozitivne na koronu i zbog toga je, sukladno s epidemiološkim protokolom, 37 djelatnika stavljeno u samoizolaciju. Dvije zaražene sestre nisu bile u međusobnom kontaktu. Jedna je nakon noćne smjene dobila povišenu temperaturu, javila nam se i testirana je. Njezin je nalaz bio pozitivan, pa smo testirali i sve koji su bili s njom u smjeni i pacijente koje je njegovala. Svi njihovi nalazi su negativni", rekla je Bosanac.

Dodala je kako su morali reorganizirati službu na odjelima kirurgije i ginekologije zato što je druga oboljela medicinska sestra s Odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja te su sve koji su bili s njom u kontaktu poslali u 14-dnevnu samoizolaciju, a testiranje je pokazalo kako nitko od njih nije zaražen. Po isteku samoizolacije ponovno će biti testirani.

"Imamo dovoljno sestara i naša bolnica na svim odjelima normalno radi. Operativni program na Kirurgiji te Ginekologiji i porodništvu se odgađa upravo zbog anesteziološke službe. Sve pacijente koji zahtijevaju operacije upućujemo u KBC Osijek i Opću županijsku bolnicu Vinkovci, u dogovoru s ravnateljima tih zdravstvenih ustanova", naglasila je Bosanac poručujući kako nitko neće biti uskraćen u bilo kojem vidu zdravstvene zaštite.

S obzirom na pojedina izvješća koja su tvrdila kako je stanje u bolnici dramatično, Bosanac je istaknula kako je širenje neprovjerenih informacija koje izazivaju paniku najblaže rečeno nekorektno kako zbog zdravstvenih djelatnika koji savjesno i marljivo obavljaju svoj posao tako i zbog građana kojima je potrebna liječnička pomoć.

"Mnoge bolnice diljem Hrvatske od dana proglašenja epidemije imaju COVID pozitivne i liječnike i medicinske sestre i ne razumijem one koji od naše bolnice prave poseban slučaj. Nemamo hospitaliziranih pacijenata zbog koronavirusa. Pacijente primamo na preglede, snimanja i pretrage, uzimamo briseve i radimo u skladu s epidemiološkim uputama", navela je Bosanac i naglasila kako vukovarska bolnica ima jedinicu za izolaciju za pacijente s povišenom tjelesnom temperaturom i tek nakon negativnog nalaza na koronavirus prelaze u druge dijelove na liječenje. Prema njezinim riječima, kroz trijažne ambulante bolnice svakodnevno prođe oko 900 ljudi i svi kojima je liječnička pomoć potrebna mogu bez straha dolaziti u ovu zdravstvenu ustanovu, to prije što su se obje medicinske sestre zarazile izvan bolnice.

Dragana Korpoš
37

djelatnika vukovarske bolnice je u samoizolaciji
OBŽ: TRI NOVOOBOLJELE OSOBE
U 24 sata u KBC-u Osijek te u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 136 uzoraka i tri su novooboljele osobe, po jedna iz Osijeka, Našica i Đakova. Novopozitivni su kontakti već evidentiranih oboljelih, a trenutno su u Osječko-baranjskoj županiji aktivna 254 slučaja. “U KBC-u Osijek trenutno su hospitalizirana 23 pacijenta, dva više nego dan prije. Jedna je osoba na respiratoru”, poručuju iz Stožera. Određena je samoizolacija za 15 kontakata novooboljelih osoba, a pod tom su mjerom u ovom trenutku 773 osobe. M.Mihelić
Možda ste propustili...