Sport
IVICA IVUŠIĆ, VRATAR NK OSIJEK

Lako meni kad ispred sebe imam najbolji stoperski par
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Svojom pojavom i intervencijama Ivušić ulijeva sigurnost cijeloj osječkoj momčadi

Vratar bijelo-plavih Ivica Ivušić na pragu je obaranja klupskog rekorda po broju minuta bez primljenog pogotka. I trenutačni rekord je u njegovu vlasništvu, a iznosi 448 minuta. Ivušić je izdržao 448 minuta nedirnute mreže, a onda u 29. kolu Prve HNL Osijek pobijedio Goricu s 2:1, a pogodak za goste u sudačkoj nadoknadi zabio je Kristijan Lovrić.


Uspije li sačuvati svoju mrežu čistom u susretu protiv Istre 1961, Ivušić će nadmašiti taj svoj rekord, a ujedno bi mu to bila i 18. utakmica bez primljenog pogotka ove sezone. Dosad je na više od pola prvenstvenih dvoboja (17 puta) uspio mrežu održati netaknutom, što također predstavlja klupski rekord.


Bodovi važniji od rekorda


Ivušić je na početku sezone pomalo iznenađujuće dobio priliku ispred dotad standardne Osijekove "jedinice" Marka Malenice. Bilo je dosta onih koji su nepovjerljivo mahali glavom na takvu odluku tadašnjeg trenera Dine Skendera, međutim, Ivušić je vrlo brzo razuvjerio sve one koji su sumnjali u njega. Nerijetko su njegove obrane, prije prekida sezone, bile ključne u osvajanju bodova. U nastavku prvenstva nakon koronastanke ima manje posla, no ono što ima obavlja gotovo besprijekorno. Svojom pojavom i intervencijama ulijeva sigurnost cijeloj momčadi, a najbolji pokazatelj njegova utjecaja na terenu je samo jedan jedini primljeni pogodak u sedam kola nastavka.


- Cijela momčad igra odlično fazu obrane i u tome je ključ. Suparnici nam jako teško stvaraju prilike, a do te razine čvrstine i sigurnosti nemoguće je doći ako se cijela momčad ne žrtvuje u fazi obrane. Doista ginemo jedan za drugoga i to nam se vraća na najbolji mogući način. Osim toga, za mene su Škorić i Majstorović najbolji stoperski par u HNL-u, pa je vrataru lako biti iza njih i priskočiti upomoć ako zatreba. Po rezultatima proizlazi kako nam je defenziva jača strana, no to nije ogledalo naše igre. Igramo mi i napadački jako dobro, stvaramo puno prilika za pogotke i negdje nam se mora otvoriti. Mislim kako smo rezultatima koje smo postigli u ovih sedam kola u nastavku sezone pokazali svoju pravu vrijednost - kaže Ivica Ivušić, vratar NK Osijek.


Osijek niže te defenzivne rekorde u posljednje vrijeme, a kad je tako, onda je statistika vratara impresivna. Ivušić je sad već vlasnik dvaju klupskih rekorda. Najviše utakmica u sezoni bez primljenog pogotka (17) te najviše minuta (448) bez kapitulacije.


- Nisam opterećen rekordima. Naravno, drago mi je što momčadi i meni tako dobro ide, ali važnije od tih priča o rekordima je osvajanje bodova. Prije stanke imali smo promjenjive rezultate, ali samo zato što su se neke utakmice u kojima smo odigrali dobro razvile u krivom smjeru. No sada nam se sve poklopilo i uspjeli smo nadoknaditi zaostatak za drugim mjestom koji smo imali u trenutku kada je sezona prekinuta.
Završiti posao

Osijek je najbolja momčad postkoronskog razdoblja HNL-a, a prava potvrda dobre forme dogodila se baš prošlog tjedna u kojem su bijelo-plavi odigrali tri derbija i iz njih uzeli sedam od devet bodova, s tim da su dva odigrali u gostima (Maksimir i Poljud). No, s obzirom na bodovni zaostatak s kojim su ušli u nastavak sezone, Osječanima je ta serija uspjeha donijela tek zadržavanje u vrlo neizvjesnoj utrci za drugo mjesto koje donosi nastup u pretkolima Lige prvaka.


- Napravili smo puno, a zapravo postigli još nismo ništa. Ne smijemo si sad dopustiti da bude po onoj ‘bili u Vatikanu, a papu vidjeli nisu‘. S ovih sedam susreta bez poraza napravili smo si dobar preduvjet za osvajanje drugog mjesta, ali u posljednja tri kola trebamo kvalitetno završiti posao. Imamo odličnu momčad, vjerovali smo u sebe i kad nam nije išlo sve po planu, pa vjerujemo i sada da ćemo na kraju završiti drugi i u kvalifikacijama Lige prvaka.


Bijelo-plavi su se nedvojbeno dokazali u derbijima, ali sada slijede utakmice s momčadima iz donjeg dijela tablice, s kojima su znali imati problema ove sezone. Prvi od dva susreta te vrste je onaj protiv nekadašnjeg Ivušićeva kluba, Istre 1961 u Gradskom vrtu.


- Ne trebamo se opterećivati onim što je bilo ranije. U derbijima smo pokazali svoju snagu, a imamo obvezu na isti način odigrati i susrete protiv Istre 1961 i Varaždina. Za mene imena suparnika nisu važna jer protiv svih se mora igrati na gornjoj granici svojih mogućnosti. U HNL-u ti svaki suparnik može, ako mu to dopustiš, stvoriti neugodnosti. Zato subotnjoj utakmici s Puljanima trebamo pristupiti na isti način kao što smo to činili u derbijima jer to je jedini način na koji možemo nastaviti seriju pozitivnih rezultata - zaključio je Ivica Ivušić, vratar bijelo-plavih.
Nama se ostaje nadati kako će nakon te utakmice s Istrom 1961 bijelo-plavi biti korak bliže osvajanju drugog mjesta te da će Ivušić postaviti novi rekord u broju minuta (iznosio bi 450) u kojima je svoju mrežu ostavio netaknutom.


Dalibor Keler
Ivica Ivušić

vratar NK Osijek

- Osijek ima najbolji stoperski par u HNL-u, a uz to cijela momčad obranu igra vrlo kvalitetno, pa nije iznenađujuće što nam je iznimno teško zabiti pogodak. Ako se i dogodi poneka prilika za suparnika, tu sam i ja da pomognem.
rekord
IVUŠIĆ IDE NA RUŠENJE VLASTITOG REKORDA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike