Kultura
HNK U ZAGREBU

Bogatstvo Mozartova života
Objavljeno 8. srpnja, 2020.
Gran Partita, punoga naziva Serenada br. 10 za puhače, s dvije oboe, dva klarineta, dva basetna i četiri francuska roga, dva fagota te jednim kontrabasom, jedino je djelo takve vrste u opusu W. A. Mozarta te ujedno i najveće djelo klasičnoga razdoblja skladano za solo instrumente. To rijetko izvođeno djelo, iznimno izazovno za izvođače, a popularno među publikom, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze bit će izvedeno u HNK u Zagrebu u četvrtak, 9. srpnja, u 19,30 sati. Zbog bogate tonske boje i guste teksture Gran Partita stoji uz bok velikim instrumentalnim vrstama poput sonate, gudačkoga kvarteta i simfonije te je jedinstvena u repertoaru puhačkih ansambala svoga vremena.


- Nije samo moje mišljenje da je skoro nemoguće pojmiti da je ovo djelo napisala ljudska ruka. Nastalo je u turbulentno vrijeme za Mozarta, kada je bio u velikoj svađi s ocem koji se protivio njegovu braku s Constanzom. Partita je pravi roman o svemu kompleksnome što je proživljavao i pokazuje nam u potpunosti tko je bio Mozart i koliko je enormno bogatstvo njegova unutarnjeg života - rekao je maestro Bareza.
Upravo je ljepota Gran Partite opisana u kultnom filmu Amadeus iz 1984.. Kroz lik Mozartova suvremenika i skladatelja Antonija Salierija scenarist Peter Shaffer je naglasio: Ispočetka glazba se činila običnom, ni po čemu posebnom, zvučala je gotovo komično. Klarineti i basetni rogovi svirali su kao neka stara zahrđala harmonika. Ali onda se najedanput, visoko iznad njih, pojavila oboa. Samo jedna nota, gore visoko, nepokolebljiva, sve dok melodiju nije preuzeo klarinet i pretvorio ju u toliku radost. (...) Do sada ovakvu glazbu nikada nisam čuo. Ispunjeno snažnom i neizrecivom čežnjom, moje tijelo je zadrhtalo. Za mene je to bio zvuk Božjega glasa. N.Vek.


Narcisa Vekić
Možda ste propustili...

STREET ART INTERVENCIJA IGORA TARITAŠA

Sloboda koju donosi eksterijer

NA 66. SPLITSKOM LJETU 4. KOLOVOZA

Pijanistički recital Marijana Đuzela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MENTORICE LIVANČIĆ I TERZIĆ PONOSNE NA SVOJE UČENICE

16 mladih osječkih plesačica jedine na rezidenciji “Kamenjak”

2

DUGOMETRAŽNI 19. FEKP ODGOĐEN JE U LIPNJU ZBOG PANDEMIJE

Festival europske kratke priče ove će se godine održati u listopadu u Zagrebu i Rijeci

3

NA 66. SPLITSKOM LJETU 4. KOLOVOZA

Pijanistički recital Marijana Đuzela