Ekonomija
ŽETVA U PUNOM JEKU

Slavonsko-baranjski ratari zadovoljni su prinosima pšenice
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Žetva uljane repice, ječma i pšenice na slavonsko-baranjskim poljima u punom je jeku. - Žetvu je nakratko prekinula kiša, ali nije pokvarila zadovoljstvo poljoprivrednika jer bi prinosi pšenice ove godine mogli biti znatno viši nego lani - rekao je Igor Mikulić, viši stručni savjetnik Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek.
- Na približno polovini do sada požetih površina pod pšenicom u Osječko-baranjskoj županiji urod pšenice kreće se od 6,5 do 10,5 tona po hektaru kod velikih poljoprivrednih tvrtki. Pšenicom je u Hrvatskoj jesenas zasijano 138.000 hektara, a u Osječko-baranjskoj županiji oko 45.000 hektara. Prema dosadašnjim pokazateljima, očekuje se da bi prosječan urod po hektaru na području županije mogao biti za 10-ak posto viši. U Hrvatskoj je lani prosječno po hektaru proizvedeno 5,6 tona pšenice, a u Osječko-baranjskoj županiji taj je prinos bio znatno viši - 6,2 tone po hektaru. Ove godine bi, ako se još neko vrijeme zadrže povoljne vremenske prilike, ratari na istoku Hrvatske mogli imati jednu od boljih žetvi - kaže Mikulić.
Dodaje i da se otkupne cijene pšenice kreću od 0,90 do 1,20 kuna za kilogram, ovisno o kvaliteti. Treba podsjetiti kako prema Pravilniku o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice, po kvalitativnim parametrima - hektolitarskoj masi, udjelu proteina, vlage i primjesa - postoji pet kategorija pšenice, od premium do 4. kategorije.
Žetva ječma na poljima Osječko-baranjske županije uglavnom je pri završetku, ostalo je još vrlo malo površina pod pivarskim ječmom. Zabilježeni su prinosi od četiri do devet tona po hektaru te se na području Osječko-baranjske županije očekuje prosječan urod ječma od 6 t/ha, što je za oko pola tone po hektaru veći prinos nego lani. U cijeloj Hrvatskoj ječmom je bilo zasijano 57.000 hektara.
- Većina proizvođača zadovoljna je ovogodišnjim urodom ječma. Otkupne cijene ječma za stočnu hranu kreću se od 85 do 95 lipa po kilogramu, cijena pivarskog će biti viša. Urod uljane repice, čija je žetva pri završetku, bit će niži nego lani. U Hrvatskoj je jesenas ovom kulturom bilo zasijano 38.000 hektara. Na poljima Osječko-baranjske županije lanjski je prosječan prinos iznosio 3 t/ha, a ove bi godine mogao biti 10 % manji. Prema dosadašnjim podatcima većine proizvođača, prinosi su od 1,5 do 3,5 tona po hektaru, a otkupna cijena od 2,45 do 2,55 kuna po kilogramu. Očekuje se da bi žetva ozimih kultura na istoku Hrvatske mogla biti završena u idućih desetak dana - kaže Mikulić. Zdenka Rupčić
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike