Novosti
BROJ POZITIVNIH NA COVID-19 SE SMANJUJE

Ravnatelj Matijević: Situacija u Požeško-slavonskoj županiji je pod kontrolom
Objavljeno 8. srpnja, 2020.

POŽEGA - U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno ima 68 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19). Kako informira Stožer Civilne zaštite, u kućnoj izolaciji se nalaze 64 osobe, a 4 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 526 osoba. Ukupno je testirano 2337 osoba, od posljednjeg testiranja jedan uzorak je pozitivan na koronavirus. Tijekom dana (srijeda) nastaviti će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Obzirom na mnoga otvorena pitanja o kojima se neslužbeno govorilo, a nije bilo jasnih odgovora, priopćenjem se oglasio Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, u kojem želi građane umiriti, poručujući kako je situacija u našoj županiji vezano uz COVID-19 pod kontrolom. „Vjerujemo kako smo uspješno, ali uz velike napore sanirali glavno žarište. Klupko smo počeli odmotavati kada su prve dvije osobe testirane pozitivno 29.6. u ponedjeljak, što je i naša prva informacija o pojavi bolesti na području županije.“ Stoji u priopćenju koje je potpisao ravnatelj Mato Matijević. Naime, tijekom rada na sanaciji prvog žarišta, jedna COVID-19 pozitivna osoba je zarazila nekoliko zdravstvenih djelatnika Opće županijske bolnice Požega. Uslijedili su redovi u kojima nezadovoljni građani čekaju na testiranje ispred požeške bolnice, a za što je ravnatelj Glavić prozvao Zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja.


U priopćenju se navodi: „Šest djelatnika Zavoda za javno zdravstvo, službe za epidemiologiju i službe za javno zdravstvo zadnjih tjedan dana radi 15-20 sati dnevno u cilju stavljanja pod kontrolu epidemije COVID-19 u našoj županiji. Naš osnovni i najvažniji posao je bio pronaći sve kontakte pozitivnih osoba (djelatnika i pacijenata) u cilju očuvanju normalnog funkcioniranja naše bolnice. Svim osobama koje su bile u bliskom kontaktu s pozitivnim osobama izrečena je mjera samoizolacije koja ima za cilj zaustaviti daljnje širenje bolesti. Kako bi sve navedeno postigli, naših šest djelatnika se javljalo na osam telefonskih linija i obavilo najmanje 1.000 telefonskih razgovora oslanjajući se primarno na subjektivne iskaze građana te iste višekratno provjeravalo sa svakom novom spoznajom o putu širenja bolesti.“ Pri pojavi prvog većeg broja pozitivnih osoba (u srijedu 1.7., 10 novih pozitivnih osoba) pristupilo se reaktivaciji ambulante koja je već u subotu 3. srpnja, uzela 34 brisa i poslala ih u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Radno vrijeme ambulante je nadalje ponedjeljak, srijeda i petak u Požegi, te utorak i četvrtak u Pakracu. Do subote smo sve osobe za koje je postojala epidemiološka indikacija za testiranje, po prethodnom dogovoru naručivali na bolnicu, što je popunilo termine za testiranja do ponedjeljka 6. srpnja.


No, najvažnija poruka za iduće dane pandemije jest: „Virus je oko nas i zaustaviti ga ne možemo, ali mu možemo otežati da se širi među nama pridržavanjem gore navedenih mjera. To je zapravo sve što nam treba da se zaštitimo od crnih scenarija. Jednostavno je, provedivo i jeftino. Pozivamo i zdravstvene djelatnike te sve druge koji rade u zdravstvenim ustanovama i domovima umirovljenika da se strogo pridržavaju zaštitnih mjera i uvijek nose zaštitnu opremu i u kontaktu s pacijentima i korisnicima ali i međusobnom kontaktu.“ (B.S.T.)

Možda ste propustili...