Svijet
EU: SUSTAV PRIJAVLJIVANJA OPASNIH PROIZVODA

Igračke - najopasnija roba
Objavljeno 8. srpnja, 2020.
Od početka pandemije koronavirusa brojna su i upozorenja na zaštitnu opremu

Europska komisija u utorak je objavila najnovije izvješće o svom sustavu uzbunjivanja, čija je svrha sprječavanje ili ograničavanje prodaje opasnih proizvoda na tržištu, a prema tom su izvješću igračke i dalje najčešće prijavljena kategorija opasnih proizvoda u Europskoj uniji. Međutim, od početka pandemije koronavirusa rastu i upozorenja na opasnost od neodgovarajućih maski za lice i zaštitnih odijela.

Sustav je uveden 2003. kako bi se omogućilo brzo širenje informacija između država članica i Europske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima koji su povučeni i/ili opozvani s tržišta u bilo kojem dijelu Europe. U njemu sudjeluje 31 zemlja, 27 članica EU-a, Velika Britanija, Norveška, Island i Lihtenštajn.

Igračke su kategorija proizvoda s najvišim brojem poslanih upozorenja (29 posto ukupnog broja), a slijede motorna vozila (23 posto) te električni uređaji i oprema (8 posto). Kozmetički proizvodi, odjeća, tekstil i modni artikli te proizvodi za njegu djece i dječja oprema također su imali velik broj upozorenja. Kada se radi o igračkama, najviše upozorenja odnosilo se na proizvod koji izaziva ozljede (27 posto) kao što su prijelomi ili potres mozga. Kemijski sastojci u proizvodima bili su drugi najčešći razlog za zabrinutost (23 posto), a treći su rizici od gušenja za djecu (13 posto).

Iako nisu obuhvaćena izvješćem za 2019., od početka pandemije koronavirusa zabilježena su brojna nova upozorenja: do 1. srpnja poslana su 63 upozorenja za maske za lice, tri za zaštitna odijela, tri za dezinfekcijska sredstva za ruke i tri za UV lampe, tzv. čarobne štapiće za dezinfekciju.

"Zemlje sudionice u sustavu tijekom 2019. razmijenile su 2243 upozorenja o opasnim proizvodima, koja su potaknula 4477 mjera. To je povećanje od 10 posto u odnosu prema prošloj godini i 63 posto u odnosu prema 2015.", navodi Komisija. Dodaje kako poduzete mjere uključuju povlačenje ili uništenje proizvoda, koje provode distributeri ili trgovci na malo prije nego što ti proizvodi dođu do potrošača, ili opoziv nesigurnih proizvoda od korisnika. Sustav brzog uzbunjivanja dostupan je 24 sata dnevno 7 dana u tjednu.

Komisija je objavila i rezultate koordiniranih djelovanja za sigurnost proizvoda (CASP). Zahvaljujući tom radu, u sklopu kojeg su Europska komisija i europska tijela odabrana u državama članicama zajednički ispitivali proizvode, ispitana je sigurnost 652 proizvoda. Proizvodi koje su članice odabrale za ispitivanje uključivali su uređaje za osobni prijevoz, plišane igračke, punjače, baterije, sjedala za bicikle za djecu i igračke "ljigavce". Od svih ispitanih proizvoda 38 posto ih nije bilo u skladu s posebnim aspektima zakonodavstva EU-a o sigurnosti. Za 11 posto, odnosno 75 proizvoda, utvrđeno je da čine ozbiljan rizik za potrošače. Na primjer, dok sva ispitana sjedala za bicikle čine neku vrstu rizika, samo ih 8 posto znači ozbiljan rizik. Prema kategorijama, plišane igračke imale su najvišu stopu ozbiljnih rizika, 68 posto.

Hina/D.Pav.
Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

Najčitanije iz rubrike