Novosti
SMANJUJE SE BROJ NOVIH SLUČAJEVA COVID-19

Prosječna dob zaraženih koronavirusom puno je niža nego na početku epidemije
Objavljeno 7. srpnja, 2020.

U 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 52 nova slučaja zaraze COVID-19, broj trenutačno oboljelih je 930, a u samoizolaciji je 4709 osoba, izvijestio je u utorak Stožer civilne zaštite RH.

Od ukupnog broja oboljelih 89 ih je na bolničkom liječenju, od čega je na respiratoru njih petero, a preminulih nema.

Da je epidemiološka situacija na području Osječko-baranjske županije u fazi smirivanja potvrđuju i podatci županijskog Stožera civilne zaštite koji kažu da su uz obrađena ukupno 104 uzorka četiri bila pozitivna na koronavirus, od čega dva u Đakovu i po jedan u Osijeku i Čepinu. Kod svih novooboljelih poznati su izvori zaraze. Trenutačno je na području Osječko-baranjske županije ukupno 251 aktivni slučaj. U Kliničkom bolničkom centru Osijek je 21 osoba, pri čemu je i dalje jedna osoba na respiratoru. Za četiri kontakta novooboljelih određena je samoizolacija te je trenutačno na području županije tom mjerom obuhvaćeno ukupno 834 osobe.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u 24 sata su potvrđene tri nove pozitivne osobe na COVID-19, dvije iz Ivankova i jedna iz Vinkovaca. Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije održao je konferenciju za novinare na kojoj je istaknuto kako trenutačno na području županije ima 38 aktivnih slučajeva. Među pozitivnima na koronavirus su i dva zdravstvena radnika, a jedna je osoba hospitalizirana i njezino je zdravstveno stanje stabilno. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, naglasila je kako je prosječna dob oboljelih u prvom valu epidemije bila 45,6 godina, a prosječna dob aktivno oboljelih je 35 godina, što navodi na zaključak kako se virus širi među mlađim osobama koje se više kreću na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi. "Od 38 aktivnih slučajeva 20 je u sedam obitelji. Imamo obitelji gdje su svi članovi zaraženi, no zabrinjavajuće je što se za neke oboljele osobe ne može utvrditi izvor zaraze. To znači kako je oprez nužan i svi moramo biti svjesni činjenice da je virus među nama i pridržavati se svih propisanih mjera", rekla je Krešić. Također je rečeno kako među oboljelima u posljednja dva tjedna nema osoba koje su zaražene u Bosni i Hercegovini.

Broj pozivnih osoba na koronavirus u Požeško-slavonskoj županiji se smanjuje. U utorak, 7. srpnja testirane su 102 osobe, od toga je jedna pozitivna. Trenutačno je 67 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Posjeti i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne do daljnjega su ukinuti, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede. T.Prusina/D.Korpoš/
B.S.Tesari
SVADBE IZVOR ZARAZE U SPLITU
Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin rekla je u utorak da se nakon 12 novozaraženih konavirusom s vjenčanja na području te županije može očekivati još zaraženih, baš kao i među osobama s jedne druge svadbe. Karin nije željela otkriti mjesto na kojem je u Splitsko-dalmatinskoj županiji bila svadba, nakon koje se pojavila zaraza, jer “to ne bi bilo u redu zbog stigmatizacije ljudi”. “Bilo je to vjenčanje s velikim brojem ljudi - oko 150 osoba”, dodala je Karin. Prema njezinim riječima, prva osoba s blagim simptomima javila se šest-sedam dana poslije svadbe, a nakon toga doznali su da je “bilo vjenčanje i krenuli su u obradu”. Na upit treba li zabraniti skupove koji su prijetnja za širenje koronavirusa, odgovorila je kako stanje još nije eskaliralo da bi se poduzele takve mjere.
Kata Krešić

ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije

Imamo obitelji gdje su svi članovi zaraženi, no zabrinjavajuće je što se za neke oboljele osobe ne može utvrditi izvor zaraze. To znači kako je oprez nužan.
Možda ste propustili...

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren