Regija
PROJEKTOM POVEZALI GEOLOGIJU, POVIJEST, KULTURU I PRIRODU

Obnovom Geološke staze podići će turističku ponudu
Objavljeno 8. srpnja, 2020.
NAŠICE - Nakon više od tri godine obnovljena je Našička geološka staza, duga 23 kilomera, europski projekt vrijedan gotovo pola milijuna kuna. Nositelj projekta bilo je Planinarsko društvo Krndija Našice, a izvođač radova Našički park. Obnovom su postavljene edukativne povijesne i geološke ploče, klupe i drugi popratni sadržaji.

Gradonačelnik Josip Miletić izrazio je veliko zadovoljstvo završetkom tog projekta, čiji je cilj podizanje turističke ponude.

- Puno je događaja u Našicama pa je tako u tijeku obnova prirodne i kulturne baštine, a to su izuzetno važni projekti za našički kraj. Ulaže se više od stotinu milijuna kuna u turističku infrastrukturu. Ova je staza jedna u nizu dijelova obnove s ciljem podizanja razine turističke ponude. Zahvalio bih Planinarskom društvu Krndija, izvođaču radova Našičkom parku, Našičkoj razvojnoj agenciji i svim sudionicima projekta koji su ovu stazu učinili iznimno zanimljivom. Uvjeren sam da će turisti koji posjećuju Našice, a pogotovo planinari, biti česti gosti na ovoj stazi - rekao je Miletić.

Srečko Perković, predsjednik Turističke zajednice, rekao je kako je Našička geološka staza jedan od sastavnih dijelova turističke ponude našičkog kraja.

- Iz Martina, gdje se nalazi templarska crkva s prvim pisanim tragom o postojanju Našica, krećemo na ovu geološku stazu, na kojoj Bedemgrad, odnosno povijesni tragovi iz turskog vremena. Tu su nam i dvorci Pejačević, čija obnova počinje, a trenutno je u rekonstrukciji i perivoj dvorca Pejačević, odnosno našički park. Nizom projekata na kojima se trenutno intenzivno radi želimo stvoriti jednu turističku cjelinu - rekao je Perković.

Hrvoje Tržić, predsjednik Planinarskog društva Krndija, rekao je kako su ovim projektom povezali geologiju, povijest, kulturu i prekrasnu prirodu Krndije. Izrađena je i brošura s presjekom svega onoga što je na stazi napravljeno.

Na Našičkoj geološkoj stazi nalaze se najstarije stijene u tom dijelu Hrvatske. To je područje na kojem je nekada bilo Panonsko more i gdje su pronađeni vrlo zanimljivi geološki nalazi i fosili vezani uza život u Panonskom moru.

Uz prvu "staklanu" u Slavoniji, iz 1771. godine, područje sadržava i ugljenokop te Bedemgrad, utvrdu iz 14. stoljeća, koja je ujedno i simbol Krndije. M.Kunac
Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike