Osijek
NATJEČAJ ZA SMJEŠTAJ STUDENATA

Smještaj će naći 1395
studenata, no u novom
paviljonu nešto kasnije
Objavljeno 8. srpnja, 2020.
U sljedećoj akademskoj godini Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće subvencionirati smještaj studenata kod privatnih stanodavaca

Studentski centar Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku raspisao je natječaj za smještaj studenata u studentskim domovima i subvencioniranje smještaja u privatnom aranžmanu za sljedeću akademsku godinu. Pravo na smještaj imat će ukupno 1395 studenata: 426 studenata u studentskom domu u Ulici kralja Petra Svačića 1c - istočni i zapadni paviljon, 776 studenata u studentskom domu u Ulici kralja Petra Svačića 1c - novi paviljon i 193 studenta u Studentskom domu I., u Ulici I. G. Kovačića 4. U Studentskom domu IGK-a osigurano je 139 mjesta za osobe u nepovoljnom položaju, a u novom paviljonu za njih je osigurano 537 mjesta.

Privatni smještaj
Novost je također da u sljedećoj akademskoj godini Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće subvencionirati smještaj kod privatnih stanodavaca, odnosno učinit će to samo za 776 studenata koji budu primljeni u novi paviljon doma u Svačićevoj dok se ne usele u njega. Naime, kako nam je potvrdila Ivana Herceg Mišković, voditeljica novog studentskog doma, paviljon neće biti spreman do listopada i početka akademske godine, nego će biti useljiv od siječnja 2021., a do tada će studenti koji ostvare pravo na smještaj u njemu primati subvenciju za smještaj kod privatnog stanodavca u iznosu od 200 kuna. Također, kako nam objašnjava Herceg Mišković, ove je godine postupak prijave prilično pojednostavljen. "Ako daju suglasnost za pristup podatcima u sustavu EDIP Porezne uprave i e-Matici, studenti iz Republike Hrvatske trebaju prikupiti znatno manje dokumentacije, a SC Osijek po službenoj dužnosti pristupa i podatcima iz sustava Uvid u osobna stanja građana (rodni i smrtni listovi te domovnice)", kaže Herceg Mišković.

Kao i protekle godine, izravno pravo na subvencioniranje smještaja ostvarivat će se u trima kategorijama. U A-kategoriji gleda se izvrsnost (za studenate čiji mjesečni prihodi obitelji u prethodnoj godini po članu ne prelaze 75 % proračunske osnovice (2494,50 kuna) - prosjek srednjoškolskih ocjena 5,0 za brucoše, najmanje 4,5 za ostale studente. Na temelju ostalih kriterija, u B-kategoriji to pravo mogu ostvariti studenti čiji mjesečni prihodi obitelji u prethodnoj godini po članu ne prelaze 60 % proračunske osnovice (1995,60 kuna); djeca smrtno stradalih, nestalih ili ratnih invalida - branitelja, civila... Izravnu subvenciju mogu ostvariti i studenti u C-kategoriji - ako su im oba roditelja umrla, nestala ili nepoznata; ako su im roditelji razvedeni, a preminuo je onaj kojemu su bili sudski dodijeljeni ili s kojim su živjeli; ako su bili smješteni u domove ili udomiteljske obitelji te studenti s invaliditetom.

Dodatni bodovi
Pravo na dodatne bodove pri upisu u studentske domove imaju i studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija (brucoši), a položili su državnu maturu A razine (svi predmeti) i postigli rezultat u rješavanju obveznih ispita državne mature u ukupnome postotku od 80 do 90 % te više od 90 %. Između ostalog, dodatne bodove mogu ostvariti i studenti koji su upisani na studijske programe koji se vode kao deficitarni na županijskoj razini prema mjestu studiranja, odnosno nalaze se u prvih deset na listi deficitarnih studijskih programa Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Za osječke studente to su: medicina, strojarstvo, matematika i računarstvo, računarstvo, dentalna medicina, farmacija, geografija, matematika, rani i predškolski odgoj i fizika. No treba spomenuti da se tri od deset deficitarnih studija na osječkom sveučilištu ne mogu upisati. Prijave se mogu podnositi do 24. srpnja, a privremene rang-liste bit će objavljene 10. kolovoza.
Ema Nenadić

STUDENTSKI ŽIVOT U DOBA KORONE
S obzirom na epidemiološku situaciju kojoj smo bili izloženi posljednjih nekoliko mjeseci, i život u studentskim domovima uvelike se promijenio, pa je zbog toga i varirao broj studenata koji su ondje boravili. Prvo je, u ožujku, broj studenata drastično pao pa ih je, recimo, prvog dana toga mjeseca u studentskim domovima u Osijeku boravilo ukupno 645, a 1. travnja samo njih 20. Taj je broj u međuvremenu ipak porastao pa su 1. srpnja u domovima u Osijeku boravila ukupno 223 studenata. Dodajmo da su studenti bili oslobođeni plaćanja pune cijene smještaja u travnju, te su plaćali samo “čuvanje”.
SUBVENCIJE
Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, privatni će se smještaj sljedeće akademske godine sufinancirati samo u deset gradova u Hrvatskoj, i to u: Slavonskom Brodu, Zadru, Puli, Sisku, Karlovcu, Čakovcu, Bjelovaru, Križevcima, Koprivnici i Petrinji.
Useljenje u novi paviljon Studentskog doma 776 osječkih studenata pričekat će do siječnja 2021.
Možda ste propustili...

HRASTOVINA UMJESTO U NAMJEŠTAJU ZAVRŠILA U SKULPTURAMA

Na Kiparskoj koloniji nastao impozantan broj umjetnina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAMPAS - JEDNO OD TRI JAVNA KUPALIŠTA U OSIJEKU

Jedna od najstarijih plaža ponovno je zapuštena i prljava

2

ZBOG IZNENADNOG KVARA NA KOMPRESORU

Urušio se tunel-šator na
ulazu u osječku bolnicu

3

EUROPSKI NOVAC OSIJEKU

Za dva projekta iz EU-a dobili 43 milijuna kuna