Osijek
PEJAČEVIĆEVA ULICA

Novi izgled, ali stari problemi oko parkiranja
Objavljeno 8. srpnja, 2020.
Rješenje oko parkiranja tražit će ovih dana predsjednik GČ Gornji grad Antonio Lozančić

Radovi na sanaciji nogostupa u Pejačevićevoj ulici polako se bliže kraju te će njezin istočni dio, od Waldingerove do konkatedrale svetih Petra i Pavla, uskoro biti pokriven kockama poput onih na dijelu Strossmayerove ulice kod Trga Ante Starčevića, čime će ta ulica dobiti puno reprezentativniji izgled.

Osim što će biti puno širi i ljepši, novi će nogostup biti rezerviran samo za pješake, a ne kao do sada i za automobile koji su ga nerijetko uzurpirali. Za sada je stupićima ograđen samo nogostup na sjevernoj strani ulice, a hoće li biti i južni, u belomanastirskoj tvrtki Z-Compani, koja ove radove izvodi za Grad Osijek, nisu nam znali reći.

"To ovisi o dogovoru s Gradom Osijekom, za sada smo stupiće ugradili na sjeverni dio, a hoćemo li i na južni, ostaje vidjeti", kratko su nam poručili iz te tvrtke, uz dodatak da će radovi biti gotovi za nekoliko dana.

Podsjetimo, radovi u Pejačevićevoj traju još od travnja kada je započela ugradnja infrastrukture (optičkih kabela) Hrvatskog telekoma. Cijela je ulica s obje strane raskopana i potom sanirana, a njezin je dio u blizini konkatedrale sada poprimio toj lokaciji puno primjereniji izgled.

Ipak, dok traju radovi u Pejačevićevoj ulici, svakodnevno se može vidjeti (ne)kultura vozača. Naime, oni koji su imali naviku parkirati baš ondje, sad parkiraju na cesti. Uz to, postoji i bojazan tamošnjih stanara da će automobili biti parkirani ispred njihovih kolnih ulaza te se nadaju da će im u tome pomoći policija.

Učinit će to u svojoj domeni i Antonio Lozančić, predsjednik Gradske četvrti Gornji grad, koji ovih dana planira okupiti stanare u Pejačevićevoj i s njima pronaći najbolje rješenje za parkirališta koja su sad u toj ulici izgubljena.

"Središtu grada treba pješačka zona i treba vidjeti može li se tzv. crno parkiralište u Strossmayerovoj osigurati kao moguće mjesto za parkiranje. Čini se izgledno čak i rezervirati parkirališna mjesta u Waldingerovoj ulici koja je najbliža Pejačevićevoj, no istovremeno će se možda tako zakinuti stanari Waldingerove. Treba sjesti za stol, što planiram i učiniti, i zajednički sa stanarima i strukom riješiti ovaj problem", kaže Lozančić.

Valja podsjetiti da je Grad ako oduzme koncesionaru određen broj parkirališnih mjesta, prema sklopljenom ugovoru o obveznim odnosima, dužan nadomjestiti ih ili sukladno s odgovarajućom formulom umanjiti koncesijski iznos. Međutim, ipak nismo uspjeli doznati jesu li koncesionar i Grad donijeli određene zaključke o toj temi.

Ivan Alilović/Marija Mihelić
pješačka zona
NEMA MJESTA AUTOMOBILIMA
PU: SPREMNI SMO ZA HITNE INTERVENCIJE
Kako su do sada vozači imali naviku parkirati na sjevernome dijelu ulice, stanari sad strahuju da će građani automobile ostavljati ispred njihovih kolnih ulaza te traže pomoć policije.

- Problem parkiranja događa se dugi niz godina i mi ga rješavamo s nadležnim tijelima Grada. Prilikom dojava o nepropisnom parkiranju, policijski službenici izlaze na teren samostalno ili s predstavnicima Grada te poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti. Dakako, policija je uvijek na raspolaganju građanima za hitne intervencije kada nepropisno parkirana vozila ometaju promet ili priječe parkiranje, odnosno izlazak već nekom parkiranome vozilu, onemogućavaju ulazak u zgradu, dvorište, garažu i sl. - odgovaraju nam iz PU osječko-baranjske.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike