Osijek
IŠČEKUJE SE NOVO RECIKLAŽNO DVORIŠTE

Razvrstavanje 48 vrsta
otpada i u Donjem gradu
Objavljeno 7. srpnja, 2020.
Čak 85 posto sredstava za izgradnju financirat će se iz fonda Europske unije

Do kraja godine trebala bi započeti gradnja još jednog reciklažnog dvorišta u Osijeku, ovaj put u Gradskoj četvrti Donji grad, odnosno na krajnjem istoku Vukovarske ulice i dijelu grada koji je još uvijek nepokriven kada je u pitanju ovaj komunalni sadržaj.

Budući da iznos nepovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda EU-a iznosi do 85 posto prihvatljivih troškova, Grad Osijek je s unaprijed pripremljenim projektom i 15 posto vlastitih sredstava planiranih u proračunu spremno dočekao Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je prošao sve revizije, dobio zeleno svjetlo, a nakon potpisivanja ugovora o nepovratnim sredstvima očekuje se pokretanje postupka javne nabave za izvođenje radova.

“Grad Osijek prijavio je spomenuti projekt na Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga ‘Uspostava reciklažnih dvorišta’ 18. ožujka 2020. Projektna prijava prošla je administrativnu provjeru, provjeru prihvatljivosti prijavitelja te provjeru prihvatljivosti izdataka, a koje provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Povjerenstvo Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ocijenilo je da predmetni projektni prijedlog ispunjava sve kriterija prihvatljivosti za sufinanciranje sredstvima EU-a te je svoje izvješće dostavilo Ministarstvu zaštite okoliša na daljnje postupanje. Po pozitivnoj ocjeni Ministarstva i donošenju odluke o dodjeli nepovratnih sredstava slijedi sklapanje ugovora za provedbu projekta izgradnje reciklažnog dvorišta u Donjem gradu u Vukovarskoj ulici”, poručuju iz Grada Osijeka.

Reciklažno dvorište Donji grad trebalo je biti sagrađeno još lani, u kombinaciji s gradnjom RD-a Gornji grad i RD-a Retfala, no zbog komplikacija nastalih na račun imovinskopravnih odnosa, ali i nezadovoljstva lokalnog stanovništva, projekt je bio u mirovanju. Naime, originalno donjogradsko reciklažno dvorište trebalo se nalaziti na zemljištu u produžetku ulice Zeleno polje, nadomak rijeke Drave. Riječ je o idealnoj poziciji s obzirom na cirkulaciju prometa, postojeće prilazne ceste te udaljenost koja je bila praktična populaciji koja ne koristi automobile ili druga prijevozna sredstva. Posebice za građane treće životne dobi i djecu iz kolektiva - dvije osnovne i četiri srednje škole - koji prakticiraju odvajanje otpada. No, nažalost, od te se lokacije odustalo te se gradnja planira na parceli u Vukovarskoj ulici bliže Nemetinu.

Inače, Grad Osijek prošle je godine u cijelosti ispunio svoju zakonsku obvezu da kao grad s više od 100.000 stanovnika ima četiri reciklažna dvorišta (RD). Za gradnju RD-a Retfala ukupne vrijednosti 3.723.521 kunu - Gradu Osijeku dodijeljena su nepovratna sredstva u iznosu od 2.944.972 kune. Za gradnju RD-a Gornji grad ukupne vrijednosti 4.228.754 kune dodijeljena su nepovratna sredstva u iznosu od 3.406.920 kuna. Uz prethodno sagrađeni RD Jug II, Osječanima je na usluzi i Mobilno reciklažno dvorište.

Ivana Solar
OD PAPIRA PA SVE DO CITOTOKSIKA
U reciklažnom dvorištu Donji grad građani će bez naknade moći odložiti 48 vrsta otpada propisanih Pravilnikom o gospodarenju otpadom, odnosno sve vrste koje se odlažu na već sagrađenim osječkim reciklažnim dvorištima: papir i karton, plastiku i plastičnu ambalažu, metale i metalnu ambalažu, staklo i staklenu ambalažu, tekstil, glomazni otpad, problematični otpad (otapala, kiseline, boje, lužine, pesticide, fotografske kemikalije, fluorescentne cijevi i ostali otpad koji sadrži živu, opremu koja sadrži klorofluorougljike, ulja, masti), jestiva ulja i masti, boje, tinte, ljepila, smole, deterdžente, lijekove, citotoksike i citostatike, baterije i akumulatore, električnu i elektroničku opremu, drvo koje sadrži opasne tvari, plinove u posudama pod tlakom (uključujući halone), ambalažu koja sadrži ostatke opasnih tvari, metalnu ambalažu koja sadrži opasne krute porozne materijale (npr. azbest) uključujući prazne spremnike pod tlakom, tiskarske boje, otpadne gume, oštre predmete, građevni otpad iz kućanstva.
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike