Crna kronika
NISU POMOGLI SMRTNO STRADALOM GLUMCU ALEKSANDRU BOGDANOVIĆU

Podignuta optužnica zbog nepružanja pomoći i protiv Smiljanićeve zaručnice
Objavljeno 7. srpnja, 2020.
OSIJEK - Protiv Magdalene Skroza podignuta je optužnica zbog nepružanja pomoći osječkom glumcu Aleksandru Bogdanoviću (45) koji je preminuo četiri dana nakon što ga je u prosincu prošle godine na pješačkom prijelazu u Trpimirovoj ulici u Osijeku Kijom Sorento pregazio Branislav Smiljanić (22) iz Tenje.
Magdalena Skroza bila je u trenutku nesreće u automobilu s Branislavom, a Kia je bila vlasništvo njezina oca. Branislav Smiljanić nepravomoćno je osuđen na sedam i pol godina zatvora. Na šest godina i devet mjeseci zatvora osuđen je zbog izazivanja prometne nesreće s poginulom osobom te na godinu dana zbog nepružanja pomoći. Kazna je spojena, pa je manja ukupno tri mjeseca. Vrijeme u istražnom zatvoru uračunava mu se u kaznu, a u istražnom zatvoru i ostaje do pravomoćnosti presude. Nakon što iziđe iz zatvora još pet godina ima zabranu upravljanja motornim vozilima.


Prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku protiv Magdalene Skroza podnijela je Bogdanovićeva udovica Sena Krupić.


- Odvjetnik i ja podnijeli smo protiv nje privatnu prijavu. Očekujem da se utvrdi i njezina odgovornost jer je bila u automobilu sa Smiljanićem i imala je vremena bar 40-45 minuta da pozove hitnu pomoć. U međuvremenu je telefonirala s mamom i prijateljima i zajedno se sa Smiljanićem vraćala do srednjoškolskog igrališta da vide što se dogodilo, a tamo su i pronađeni - rekla je udovica Aleksandra Bogdanovića.


Preko odvjetnice žalila se i na presudu Smiljaniću tražeći veću kaznu za njega. "U obrazloženju presude sutkinja je navela da će kazna koja mu je određena postići učinak specijalne prevencije da mu više nikada ne padne na pamet takvo ponašanje, ali i kao upozorenje drugim mladim vozačima koji divljaju po cestama. Veći učinak imala bi maksimalna kazna od 15 godina zatvora", zaključuje Sena Krupić.


Magdalena Skroza, na suđenju Smiljaniću, rekla je kako su ona i Branislav zajedno odlučili uzeti automobil njezina oca, da je znala da nema položen vozački ispit, ali mu je vjerovala.


- Sve se odigralo brzo. Pukla je šajba. Mislila sam da je pala grana. Branislav je vrisnuo. Govorio je: ‘Udarili smo čovjeka, udarili smo čovjeka.‘ Nismo stali jer smo bili uspaničeni. Pitao je stalno: ‘Što da radimo, što da radimo?‘ Skrenuli smo u neku ulicu jer nije bio u stanju voziti. Branislav je nazvao Miloša. Prije nego što je on došao Branislav je otišao nekamo do igrališta i, kada se vratio, rekao je da je netko odvezao čovjeka kojega smo udarili. Primijetili smo da nam je otpala registracijska tablica. Ne znam je li nazvala mama mene ili ja nju, ali nam je rekla da se moramo vratiti na mjesto nesreće, ali nismo to učinili - navela je Magdalena i dodala da ne zna zašto nisu stali automobilom nakon što su udarili čovjeka. "Uspaničili smo se", dodala je.


Podsjetimo, te kobne noći Branislav je bio kod svoje zaručnice Magdalene u Savskoj ulici. Kako je rekao na sudu, dogovorili su se da odu do Kasina u Donjem gradu, pa je on došao na ideju da uzmu automobil njezina oca. Uzeo je ključeve Kije Sorento i otišli su u Kasino. Na povratku je automobilom naletio na Aleksandra Bogdanovića i odvezli su se dalje do Zagrebačke ulice, gdje su se zaustavili. Sutkinja Vlasta Šimenić-Kovač upitala ga je nije li mu palo na pamet da se možda vrati na mjesto nesreće, nakon prvotnog šoka, a 22-godišnjak je odgovorio: "Bojao sam se što ću tamo vidjeti..."


Mladić je na sudu priznao da je kriv za smrt osječkog glumca i rekao, da može, da bi "vratio vrijeme".


Kod određivanja kazne Branislavu Smiljaniću sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku kao olakotne okolnosti prihvatilo je iskreno priznanje mladog vozača, koji je plakao tijekom iznošenja obrane, korektno se ponašao na sudu, ispričao se Bogdanovićevoj udovici, kao i njegovu mladost. Otegotne okolnosti bile su što je do sada dva puta prekršajno kažnjavan zbog vožnje bez dozvole, a u jednom su slučaju i dvije osobe lakše ozlijeđene.
Prema Kaznenom zakonu tko ne pruži pomoć osobi u životnoj opasnosti, iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe ili drugoga, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.


Sandra Lacić
Magdalena je u svom iskazu na sudu rekla da nisu stali nakon nesreće jer su se ona i Branislav "uspaničili"
Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Lov policije na pijane vozače

31-GODIŠNJAKINJA SE NIJE PRIDRŽAVALA EPIDEMIOLOŠKIH MJERA I IZOLACIJE

Osijek: Kaznena prijava jer je zaražena ušla u trgovinu

Najčitanije iz rubrike