Novosti
TROJE NOVOOBOLJELIH U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Virus se sve više širi među mlađim osobama
Objavljeno 7. srpnja, 2020.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja su 24 sata potvrđene 3 nove pozitivne osobe na COVID-19, dvije iz Ivankova i jedna iz Vinkovaca.
Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije održao je konferenciju za novinare na kojoj je istaknuto kako trenutačno na području županije ima 38 aktivnih slučajeva. Među pozitivnima na koronavirus su i dva zdravstvena radnika, a jedna je osoba hospitalizirana i njezino je zdravstveno stanje stabilno.
Kata Krešić, Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, naglasila je kako je prosječna dob oboljelih u prvom valu epidemije bila 45,6 godina, dok je prosječna dob aktivno oboljelih 35 godina, što navodi na zaključak kako se virus širi među mlađim osobama koje se više kreću na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi.
- Od 38 aktivnih slučajeva 20 je u 7 obitelji. Imamo obitelji gdje su svi članovi zaraženi, no zabrinjavajuće je što se za neke oboljele osobe ne može utvrditi izvor zaraze. To znači kako je oprez nužan i svi moramo biti svjesni činjenice da je virus među nama i pridržavati se svih propisanih mjera - rekla je Krešić.
U samoizolaciji se na području Vukovarsko-srijemske županije nalazi 249 osoba, a policija je kontrolom od 24. lipnja utvrdila sedam kršenja samoizolacije. Također je rečeno kako među oboljelima u posljednja dva tjedna nema osoba koje su zaražene u susjednoj Bosni i Hercegovini, a eventualnu odluku o strožim mjerama kontrole na državnim granicama može donijeti Nacionalni stožer civilne zaštite.


D. Korpoš