Ekonomija
TURIZAM

U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše je smanjen udio starijih od 55 godina
Objavljeno 7. srpnja, 2020.

Koronakriza utjecala je na putovanja raznih dobnih skupina, a posebno je smanjila putovanja "seniora", što pokazuje sustav eVisitor, prema kojemu je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj najviše smanjen udjel turista starijih od 55 godina, za deset postotnih bodova u odnosu prema istom razdoblju prošle godine.
Iako je još rano reći da će se takav trend nastaviti i u ostatku godine, to je moguće očekivati s obzirom na ograničenja putovanja i epidemiološku situaciju u kojoj su "seniori" među rizičnijim skupinama, pa stoga i manje putuju.
Seniori su u Hrvatsku posljednjih godina, osim s obitelji i inidividualno, podosta dolazili i u sklopu turističkih grupa te kružnih tura kojima obilaze više zemalja u regiji, što ove godine zbog koronavirusa gotovo potpuno izostaje, posebice s dalekih azijskih i američkih tržišta, s kojih je upravo u grupama i na turama bilo puno turista seniora, posebice u predsezoni i posezoni.
Komentirajući takav trend, iz Hrvatske turističke zajednice za Hinu ističu da ove godine, promatrajući broj dolazaka turista po dobnim skupinama, treba uvažiti činjenicu da je zbog koronavirusa fizički turistički promet (dolasci, noćenja) u apsolutnim brojkama manji nego lani te da i ta situacija utječe na udio pojedine dobne skupine u ukupnim dolascima.
Zbog takve situacije u Hrvatskoj i svijetu turizam je teško uspoređivati s prošlom, rekordnom godinom.
Ove je godine u prvih šest mjeseci u Hrvatsku došlo 1,6, a u isto vrijeme lani gotovo sedam milijuna turista, među kojima su seniori, tj. turisti od 55 godina naviše činili udjel od 31 posto, s 2,1 milijun dolazaka.
Važnost takvog njihovog udjela u predsezoni potvrđuju i lanjske brojke, kada su seniori u dvije dobne skupine (55-64 i 65+) u dolascima bili na drugom mjestu, iza velike skupine od 25 do 54 godine (u kojoj su skupine 25-34, 35-44 te 45-54 godine), koja je s ukupnih oko 3,3 milijuna dolazaka lani činila udjel od 49 posto u ukupnim šestomjesečnim dolascima.
Sada je udjel starijih turista u dobnoj strukturi manji 10 postotnih bodova te iznosi 21 posto, s ukupnih 352,6 tisuća dolazaka u šest mjeseci.
“U prvoj polovini ove godine u dobnoj strukturi 10 postotnih bodova manji je udio turista starijih od 55 godina, a s druge strane za 2 postotna boda povećan je udjel dolazaka djece u dobi do 12 godina, a za osam postotnih bodova turista u dobi od 25 do 54 godina”, ističu iz HTZ-a. Porast udjela dolazaka turista u dobi od 25 do 54 godine u prvih šest mjeseci ove godine za osam postotnih bodova znači da je taj njihov udjel u ukupnim dolascima 57 posto, a rezultat je njihovih ukupnih 926 tisuća dolazaka (naspram lanjskih 3,3 milijuna).H/Z.R.

U HRVATSKOJ JE OVE GODINE BORAVILO 170 TISUĆA DJECE TURISTA DO 12 GODINA
U Hrvatskoj je ove godine bilo i ukupno 169,5 tisuća prijavljene djece turista do 12 godina, što je 11 posto u ukupnim dolascima, ili dva postotna boda više nego u isto vrijeme prošle godine, kada ih je bilo devet posto, ali ih je lani zapravo bilo znatno više - 594 tisuće. S druge strane, udjel mladih od 12 do 24 godine i u ovogodišnjih se šest mjeseci zadržao na 13 posto kao lani, iako ih je tada došlo ukupno 865,2 tisuće, a sada 202 tisuće.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EU FONDOVI: UGOVORENA 61 MILIJARDA

Dubrovčani i Slavonci iznad prosjeka države

2

NAJPOPULARNIJA HRVATSKA APLIKACIJA ZA PARKIRANJE OBARA REKORDE

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

3

NEVJEROJATNA CIJENA ZA APLIKACIJU

Microsoft potvrdio planove o kupnji aplikacije TikTok