Novosti
IZ SABORA IZLAZI NEKOLIKO STRANAKA, PUNO JE I NOVIH LICA

Sabor bez Pernara, Milanke Opačić, ali i Miranda Mrsića
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Parlamentarni izbori ostavili su izvan Sabora nekoliko stranaka, među kojima su Živi zid, Stranka rada i solidarnosti, Demokrati, a više će zastupnika prvi puta sjesti u saborske klupe. Nova lica dolaze iz političke platforme Možemo!, Domovinskog pokreta, a tu su i nezavisni kandidati s liste Mosta - Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić.

Iz Možemo! u parlament prvi put ulaze Tomislav Tomašević, Sandra Benčić i Damir Bakić. Zastupnički mandat dobile su i Katarina Peović iz Radničke fronte te Rada Borić iz Nove ljevice, kao i nezavisni kandidat Bojan Glavašević i kazališni glumac Vilim Matula.

U zastupničke klupe će iz redova Domovinskog pokreta prvi put sjesti sestra predsjednika te stranke, Vesna Vučemilović. Ulaze i Miroslav Škoro, Ruža Tomašić, a prethodni saborski mandat produžuju kandidati s te liste Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) i Hrvoje Zekanović iz Suverenista. Sa Škorine liste i zabavljač Davor Dretar Drele dobit će mjesto u Saboru.

Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa osvojila je tri mandata te mjesto u Saboru donijela Daliji Orešković (Stranka s imenom i prezimenom), Mariji Puljak (Pametno) i Dariju Zurovcu iz Fokusa. Novi saborski zastupnici su i Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić, neovisni kandidati s liste Mosta, i Marin Miletić.

Stranka rada i solidarnosti nije dobila ni jedan mandat, a bez saborske klupe ostali su i njihovi “žetončići”, pa, primjerice, u Saboru više nema Marije Puh, koja se kandidirala na listi Čačićeve stranke Reformisti, ali ni bivše SDP-ovke Milanke Opačić, koja je bila kandidatkinja Bandićeve stranke, i to posljednja na listi u 7. izbornoj jedinici. Ovo je prvi put nakon 2000. godine da Opačić nije dobila mjesto u Saboru. Neće biti ni predsjednika stranke Demokrati Miranda Mrsića, a nema ni Željka Glasnovića, kojemu je glasove dijaspore uzeo HDZ. H
BEZ MANDATA OSTAO I GORDAN MARAS
Sabor će biti i bez zastupnika Živog zida i njihove koalicije, pa u saborskim klupama više neće biti jednog od najaktivnih zastupnika u prošlom sazivu, Ivana Pernara (Stranka Ivana Pernara), a nema ni Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku). Iz Sabora odlaze i Vlaho Orepić, Branimir Glavaš, Darinko Kosor i Željko Jovanović. Bez mandata ostao je i SDP-ovac Gordan Maras. U saborske klupe neće ni Branko Hrg (HDS), ali ni HDZ-ovci Branka Juričev-Martinčev, Stevo Culej i Miro Kovač, kao ni bivši SDP-ovac Igor Peternel, koji je bio kandidat na listi Miroslava Škore.