Novosti
ZASAD BEZ POOŠTRAVANJA EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

Capak: Izbjegavajte okupljanja i nosite maske u zatvorenome
Objavljeno 7. srpnja, 2020.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u ponedjeljak da se u ovom trenutku ne razmatra pooštravanje epidemioloških mjera. "Za sada kontroliramo situaciju, žarišta se epidemiološki obrađuju. U ovom trenutku preporučujemo građanima da u zatvorenim prostorima nose maske, da izbjegavaju velika okupljanja i putovanja u zemlje gdje bukti epidemija", izjavio je Capak nakon sastanka članova Nacionalnog stožera civilne zaštite u Vladi.

Jedna od tema sastanka bila je osiguravanje dovoljne količine zaštitne opreme, a razgovaralo se i o kontrolama na hrvatsko-slovenskoj granici. Capak je istaknuo da Hrvatskoj ne prijeti nestašica maski. Na sastanku u Vladi razgovaralo se, kazao je, o jeseni, kada će početi raditi škole i fakulteti. "Tada će trebati daleko veće količine maski i ovo sada je planiranje jeseni", rekao je i dodao da će na jesen škole vjerojatno biti otvorene. "Što se tiče Slovenije, mi ćemo s njima intenzivirati razgovore na stručnoj razini o njihovim kriterijima i tretmanu hrvatskih građana koji prelaze granicu", rekao je Capak. Upitan o mogućnosti zatvaranja granica sa Srbijom, rekao je kako se za sada nije razmatrala takva opcija i da se prati situaciju u toj zemlji, u kojoj je velik porast broja oboljelih. "Ako to bude potrebno, uvest ćemo mjere samoizolacije za građane Republike Srbije", rekao je Capak.

Vezano uz obiteljska okupljanja kao potencijalna žarišta zaraze, Capak je rekao da se preporuke HZJZ-a nisu mijenjale, ali kako građani trebaju paziti da na okupljanjima bude što manje ljudi i da se pridržavaju mjera. Priznao je kako je u izbornoj noći u trenutcima euforije po stožerima bilo odstupanja od preporučenih epidemioloških mjera te da su "stvari izbjegle kontroli" u većini stožera.

U 24 sata zabilježeno je 69 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u ponedjeljak bio 897. Među oboljelima je 90 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru petero, a preminulih nema. U Osječko-baranskoj županiji u ponedjeljak je pozitivno na koronavirus bilo 17 od ukupno 80 obrađenih uzoraka. Najviše novopozitivnih je s područja Đakova (14), a dvije su osobe iz Strizivojne i jedna iz Osijeka. U svim slučajevima oboljeli su kontakti već evidentiranih pozitivnih osoba. Na području županije sada je ukupno 247 osoba s aktivnim koronavirusom.

Iz Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar sve su operacije na odjelu kirurgije i ginekologije prebačene u KBC Osijek i Opću županijsku bolnicu Vinkovci. Prema riječima ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac, razlog je što su dvije medicinske sestre pozitivne na COVID-19, a 37 zdravstvenih djelatnika bolnice je u samoizolaciji. "Morali smo reorganizirati službu na pojedinim odjelima, no nitko neće biti uskraćen za bilo koji oblik zdravstvene zaštite. Medicinskih sestara ima dovoljno i bolnica, izuzev operativnog programa na dva odjela, normalno radi", rekla je Bosanac.

D..Kuštro/D.Korpoš/H
Vesna Bosanac

ravnateljica vukovarske bolnice

Sve su operacije s odjela kirurgije i ginekologije prebačene u KBC Osijek i Opću županijsku bolnicu Vinkovci. Razlog je što su dvije medicinske sestre pozitivne na COVID-19, a 37 zdravstvenih djelatnika bolnice je u samoizolaciji.
DVA NOVA SLUČAJA
U Vukovarsko-srijemskoj županiji u 24 sata četiri su osobe novopozitivne na COVID-19. Dvije novooboljele osobe su iz Tovarnika, a po jedna iz Borova i Bršadina. Ukupan broj oboljelih od početka epidemije je 76, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno je jedna osoba hospitalizirana. U samoizolaciji je 219 osoba. Pozitivno je dvoje zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji ih je 40.
Možda ste propustili...