Osijek
ENERGETSKA OBNOVA GRADSKIH VRTIĆA

Napokon građevinci u Potočnici i Latici
Objavljeno 7. srpnja, 2020.

S prvim su danom srpnja punom parom krenuli radovi na energetskoj obnovi dvaju gradskih vrtića – Potočnici i Latici. Grad Osijek donio je Odluku o odabiru izvođača u travnju, ugovori su potpisani u svibnju, a dio radova počeo je sredinom lipnja. No, da budu aktivirani svi segmenti projekta obnove, čekalo se 1. srpnja, odnosno da djeca napuste vrtić i prijeđu u sustav dežurstva.

"S izvođačima radova dogovoreno je da oni radovi koji će se obavljati u lipnju budu takve prirode da ne dolazi u pitanje sigurnost djece, a od 1. srpnja krenulo se s ozbiljnijim građevinskim radovima jer su djeca za srpanj i kolovoz premještena u druge vrtiće. Djeca iz Potočnice usmjerena su na podcentar Sunčica, koji će ujedno u srpnju i kolovozu biti vrtić koji radi do 21 sat za potrebe svih roditelja koji rade u smjenama. Djeca iz Latice usmjerena su u podcentar Jelenko. Tijekom ljeta subotom će biti otvoren podcentar Radost", poručuju iz Dječjeg vrtića Osijek. Riječ je o investiciji koja je na čekanju od lani zbog niza poteškoća unutar postupka javne nabave. Rok provedbe svih građevinskih radova planiranih projektom je 31. kolovoza ove godine.

U Potočnici i Latici planirana je zamjena dijela vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena rasvjete novom, baziranom na LED tehnologiji, ugradnja termostatskih ventila i termostatskih glava, ugradnja sustava ventilacije zgrada, ugradnja sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE. U Potočnici će se dodatno zamijeniti stari kotao za grijanje, a u Latici će se ugraditi sustav ventilacije u sportsku dvoranu.

Vrijednost energetske obnove iznosi približno 4,2 milijuna kuna, a u konačnici se očekuje ušteda toplinske energije u Potočnici od 72, a u Latici od 64 posto.

“Planirana ukupna vrijednost projekta za Potočnicu iznosi 2,705.904,11 kuna s PDV-om, od čega su odobreni ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu od 2,695.410 kuna, a dodijeljena su nepovratna sredstva u iznosu od 1,637.810 kuna. Udio Grada u provedbi projekta iznosi 1,068.093 kune, od čega je ESIF kreditnom linijom HBOR-a osigurano 411.300 kuna. Najpovoljnija ponuda po provedenom postupku javne nabave za izvođenje radova iznosi 2,381.125 kuna. Planirana ukupna vrijednost projekta za Laticu iznosi 1,793.489 kuna s PDV-om, od čega su odobreni ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu od 1,587.101 kunu, a dodijeljena su nepovratna sredstva u iznosu od 972.350 kuna. Udjel Grada u provedbi projekta iznosi 821.138 kuna, od čega je ESIF kreditnom linijom HBOR-a osigurano 441.750 kuna. Najpovoljnija ponuda po provedenom postupku javne nabave za izvođenje radova iznosi 1,826.014 kuna”, izvještavaju iz Grada. I. Solar
KLIMATIZACIJA
Kako su u DV Potočnica sve prostorije posjedovale klimatizacijske uređaje, oni nisu uključeni u projekt. “U sklopu projekta obnove DV Potočnica planirano je samo uvođenje centralnog sustava prozračivanja s povratom topline. Projektom energetske obnove zgrade DV Latica planirano je pak uvođenje centralnog sustava prozračivanja s povratom topline i hlađenja”, poručuju iz Grada.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana