Novosti
IZBORI 2020.

HDZ-u 68 mandata, Restartu 42
Objavljeno 5. srpnja, 2020.

Privremene rezultate DIP-a možete pratiti OVDJE.

 

Neslužbeni rezultati DIP-a objavljeni nakon obrađenih 63,55 posto biračkih mjesta, prema medijskim proračunima pokazuju da HDZ osvaja 68 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a 43 mandata.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 15 mandata, Most osvaja 8 mandata, a koalicija okupljena oko platforme Možemo 6 mandata.

Dva mandata osvaja koalicija SSIP-Pametno-Fokus, a u Sabor ulazi i HNS koji osvaja jedan mandat.

Prema podacima DIP-a na obrađenim je biračkim mjestima glasovalo 46,14 birača s pravom glasa.

U 21,30 sati obrađeno je 36,85 posto biračkih mjesta na kojima je glasovalo 25,78 posto birača.

Prema tim rezultatima, Domovinski pokret osvaja 15 mandata, a četvrta je snaga Most s osvojenih šest zastupničkih mjesta.

Zeleno-lijeva koalicija predvođena platformom Možemo! osvaja pet mandata, po dva osvajaju koalicija Strip predvođena strankom Pametno te Reformisti, a jedan mandat osvaja HNS.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković oko 20,30 sati u nedjelju došao je među članove i simpatizere stranke koji su ga dočekali burnim pljeskom u Arheološkom muzeju, gdje čekaju rezultate parlamentarnih izbora za 10. saziv Hrvatskoga sabora.

Od objave prvih rezultata izlaznih anketa atmosfera je u stožeru HDZ-a vesela, a s razglasa se pušta glazba "Prljavog kazališta, "Filma" i drugih.

 

Neslužbeni rezultati DIP-a objavljeni u 21 sat pokazuju da je HDZ na parlamentarnim izborima za 10. saziv Hrvatskoga sabora u velikoj prednosti nad Restart koalicijom predvođenom SDP-om.

Treća snaga u Saboru je Domovinski pokret, a četvrti Most.

Mandate osvaja i zeleno-lijeva koalicija predvođena platformom Možemo!, a u Sabor ulaze i koalicija Strip predvođena strankom Pametno, te Reformisti i HNS.

STANJE U 20.00 SATI: Prema novim rezultatima izlazne ankete, HDZ je na parlamentarnim izborima dobio 62 mandata, dok je Restart koalicija dobila 43 mandata.

Domovinski pokret je na trećem mjestu s 14 osvojenih mandata, Most je osvojio devet, a Možemo osam mandata.

U 10. saziv Hrvatskoga sabora ući će i koalicija stranaka Fokus, Pametno i Stranka s imenom i prezimenom koja osvaja tri zastupnička mjesta, ali i HNS koji je osvojio jedan mandat.

Broj mandata prema ovoj anketi, objavljenoj u 20 sati, različit je od onih koje je predvidjela prva izlazna anketa objavljena u 19 sati.

HDZ i Most imaju jedan mandat više, a Restart koalicija jedan mandat manje. Također, Domovinski pokret po novoj anketi dobiva 2 mandata manje, a u Sabor bi trebao i ući HNS s jednim mandatom.

STANJE U 19.00 SATI:  HDZ je osvojio najviše mandata u sedam izbornih jedinica, dok je u I.izbornoj jedinici izjednačen sa Zeleno-lijevom koalicijom, Restart koalicija pobjedu je odnijela u dvije izborne jedinice, pokazuje izlazna anketa.

U I. izbornoj jedinici Zeleno-lijeva koalicija i HDZ dobile su četiri mandata, dok je Restart koalicija osvojila tri. Most, Domovinski pokret i koalicija Pametno, Fokus i Stranke s imenom i prezimenom (SSiP) osvojile su po jedan mandat.

U II. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest, a Restart koalicija pet mandata. Domovinski pokret osvojio je dva mandata, a Most jedan.

U III. izbornoj jedinici Restart koalicija osvojila je sedam mandata, HDZ pet, a Domovinski pokret i Zeleno-lijeva koalicija po jedan mandat.

U IV. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, dok su Restart i Domovinski pokret dobili po tri mandata.
Isto su odlučili i glasači u V. izbornoj jedinici, gdje je HDZ još jednom osvojio osam mandata, a Restart i Domovinski pokret po tri mandata.

U VI. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, a Restart četiri. Domovinski pokret dobio je dva, a Možemo i Most po jedan mandat.

U VII. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, Restart četiri, a Možemo, Domovinski pokret, koalicija Pametno, Fokus i SSiP te Most osvojili su po jedan mandat.

U VIII. izbornoj jedinici pobjedu je odnijela Restart koalicija osvojivši devet mandata, HDZ tri, a Možemo i Most po jedan mandat.

U IX. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, Restart koalicija tri, Domovinski pokret dva i Most jedan mandat.

U X. izbornoj jedinici HDZ je osvojio sedam mandata, Restart njih tri, a Most dva. Domovinski pokret i koalicija Pametno, Fokus i SSiP jedan mandat.

Izlaznu anketu provela je agencija Ipsos za sve televizije na uzorku 21.575 ispitanika, u svih 10 izbornih jedinica.

(Hina)

Reiner: Prednost HDZ-a zaslužena je radom tijekom cijelog prošlog mandata

Kandidat HDZ-a u 1. izbornoj jedinici Željko Reiner izrazio je u nedjelju zadovoljstvo rezultatom izlazne ankete, po kojoj HDZ ostvaruje 61 mandat, poručivši kako je ta prednost zaslužena radom tijekom cijelog prošlog mandata.

"Izlazna anketa daje značajnu prednost HDZ-u, mi smo to i očekivali. Ta prednost je uistinu zaslužena radom tijekom cijelog prošlog mandata. Vjerujem da ćemo na temelju takvih predviđanja imati otprilike slične rezultate izbora. Ovo je anketa bez dijaspore i rezultati mogu čak i bolje izgledati kada dođu konačni rezultati”, rekao je Reiner novinarima u HDZ-ovu izbornom stožeru u Arheološkom muzeju.

Zahvalivši biračima HDZ-a i svim građanima koji su izašli na izbore, podsjetio je kako su mnogi zastrašivali građane s bojaznima od pandemije korone. Zahvalio je i članovima izbornih stožera što su parlamentarni izbori prošli bez izgreda i što su se pridržavali mjera i preporuka epidemiologa.

Upitan kreću li pregovori o sastavljanju buduće vlade jer 61 mandat nije dovoljan poručio je kako treba pričekati konačne rezultate, a nakon toga će HDZ razgovarati sa svima s kojima dijele slična programska i svjetonazorska načela.

Zamoljen da komentira "veliki povratak Mosta", Reiner je ustvrdio da se sa osam mandata ne može govoriti o "velikom povratku" jer je Most na prošlim izborima imao dvostruko više mandata.

Smatra kako treba respektirati rezultate lijevo-zelene koalicije, koja prema izlaznoj anketi dobiva isto osam mandata.

Na pitanje hoće li ponovno koalirati s Mostom poručio je: "Ako se dva puta opečete na vatru, teško ćete u nju treći puta staviti ruku".

Vezano uz moguće koaliranje s Domovinskim pokretom podsjetio je kako se u predizbornoj kampanji često rabe i teške riječi. "Predizborna situacija je jedno, a nakon izbora se sasvim drugačije razmišlja", rekao je.

Ostojić: Narod je uvijek u pravu

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić rekao je u nedjelju za rezultate izlaznih anketa prema kojima je Restart koalicija dobiva 44 mandata na izborima, da treba pričekati do prvih DIP-ovih rezultata, ali i da je narod uvijek u pravu.

"Mislim da smo svi iznenađeni što je 100 tisuća građana Hrvatske manje izašlo na izbore. Što se tiče anketa, pričekajmo sljedeća 2 sata, očito je da je pad u zagrebačkim izbornim jedinicama", kazao je Ostojić u izbornom stožeru na Iblerovom trgu. 

Istaknuo je da je ključna činjenica da su izlazne ankete uvijek pogađale plus ili minus jedan posto, ali da su tih jedan posto u izbornim jedinicama znači jedan do dva mandata.

Upitan jesu li se u Restart koaliciji već pomirili s tim da neće moći formirati vlast, Ostojić je ponovno poručio da treba pričekati prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

"Mi smo političke stranke, mi se borimo za naklonost birača, narod je uvijek u pravu", dodao je.

Ostojić smatra i da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić jako unaprijedio demokratizaciju stranke te da će se sigurno ponovno kandidirati na to mjesto, ali da je sada teško govoriti za koga će glasati članovi stranke.

(Hina)

Pobjednički "Zagreb je naš" u stožeru Zeleno-lijeve koalicije

 

ZAGREB - "Zagreb je naš" prolomilo se u izbornom stožeru Zeleno-lijeve koalicije u nedjelju navečer nakon objave prvih neslužbenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP), po kojima dobivaju četiri mandata u budućem sazivu Hrvatskog sabora.

Iako je to lošiji rezultat od onoga koji su predviđale izlazne ankete, u stožeru koalicije šest stranaka predvođenih platformom Možemo! vlada pobjednička atmosfera.

Nezavisni kandidat koalicije u 6. izbornoj jedinici Bojan Glavašević istaknuo je da su građani koji razmišljaju progresivno u Zeleno-lijevoj koaliciji (Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad) pronašli autentičnu, progresivnu političku opciju te su u 1. izbornoj jedinici za sada treća snaga, iza HDZ-a i Restart koalicije.

"Naš uspjeh nije nastao preko noći već je rezultat mukotrpnog rada u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, godina aktivizma platforme 'Zagreb je naš!'", izjavio je Glavašević Hini.

Poručio je da po pitanju poslijeizbornih koalicija ne postoji nikakva mogućnost da idu u suradnju sa strankama koje su desno od centra. 

Glavašević je komentirao i izborni rezultat HDZ-a, koji po prvim rezultatima DIP-a osvaja 71 mandat, te SDP-a koji dobiva 45 mandata.

"Kada vidim uspjeh desnice, imam energiju i snagu da budem dio otpora i rješenja za problem koji oni predstavljaju", rekao je Glavašević dok vodstvu svoje bivše stranke SDP-a poručuje da se "pogleda u ogledalo i iskreno shvati kakve promjene su im potrebne". (Hina)

 

Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti