Regija
UGOVOR ZA ŠIROKOPOJASNI INTERNET

“Autocesta budućnosti” za područje 8 općina
Objavljeno 6. srpnja, 2020.

Vezani članci

NA SELU OSTATI I OPSTATI

Sustavom Đolta I navodnjava se dvjesto hektara

Nakon što je projektni prijedlog "Razvoj širokopojasnog interneta na području općina: Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci" prošao treću i posljednju fazu postupka dodjele nepovratnih sredstava te je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a donijelo odluku o njegovu financiranju, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric i virovitičko-podravski župan Igor Andrović na Virovitičkim ribnjacima su u četvrtak potpisali ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava Virovitičko-podravskoj županiji za navedeni projekt. Županiji, kao nositelju projekta, dodijelit će se nepovratnih 35.740.015 kuna, a na području navedenih osam općina gradit će se "autocesta budućnosti".

– Virovitičko-podravska županija se u ovaj projekt uključila zbog kapaciteta pomoći kako bi zajedno s osam općina lakše, brže i kvalitetnije izradila projekt koji će se sufinancirati kroz fondove Europske unije, a u budućnosti stanovnicima ovog područja omogućiti brz i kvalitetan internet, koji će definitivno biti prijeko potreban zbog količine podataka koje se prenose. Time će buduća mreža Pojasa širokopojasnog interneta biti u vlasništvu općina i one će njome raspolagati. Ovim projektom pokazali smo koliko nam je bitan ruralni razvoj malih općina u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Ovim projektom će se izgraditi širokopojasni internet, uglavnom optički, brzine od 30 do 100 Mbps. Procjena je da će ta brzina u sljedećim desetljećima biti dostatna svima onima kojima će trebati brzi internet. Takvu brzinu imaju sve razvijene zemlje svijeta, a u budućnosti neće biti moguće otvarati internetske stranice zbog velike količine podataka bez potrebne i odgovarajuće brzine.

– Ovaj ugovor koji smo potpisali danas je prvi takav u Republici Hrvatskoj za područja koja nisu tržišna. Vidjeli smo koliko je brzi internet bitan i za školstvo i za rad od kuće u ovoj koronakrizi, stoga vjerujem da ćemo ovim projektom osigurati dostupnost interneta i bolju uslugu svim mještanima – rekao je ministar Marko Pavić.

Ulaže se u gradnju mreže u zonama gdje nema komercijalnog interesa velikih kompanija, kazao je Tomislav Petric. Rok za završetak radova je listopad 2023. PR
Možda ste propustili...

NAJVEĆI PROJEKT VODNOKOMUNALNE INFRASTRUKTURE

Grad Virovitica bit će potpuno opremljen sustavom odvodnje

AKCIJA CRVENOG KRIŽA I KBC-A OSIJEK

Petero prvi put dalo krv

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEVRIJEME POHARALO SLAVONIJU I BARANJU

Ozlijeđeno 16 osoba, vjetar i odroni nanijeli veliku štetu

2

UBRZO OSLIKANA STRIZIVOJNA

Na 7 murala bit će krava, pruga te najduža ulica

3

VELIKI PROJEKT S POSEBNOSTIMA JEDINSTVENIM U HRVATSKOJ

Konferencijska
dvorana za 350 osoba