Osijek
PLAĆANJE KOMUNALNE NAKNADE

S računom za komunalnu
na Gradsku blagajnu, a
ne u Zavod za urbanizam
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
S početkom srpnja Grad Osijek je od Zavoda za urbanizam i izgradnju preuzeo vođenje i naplatu računa komunalne naknade (uključujući i naknadu za uređenje voda, kao dijela jedinstvene uplatnice). Iako su unatrag nekoliko posljednjih godina iz gradske uprave stizale najave kako žele promijeniti, odnosno napustiti ugovorni odnos za Zavodom, to se dogodilo tek nakon isteka ugovora sredinom ove godine. Niz je godina Zavod za gradsku administraciju uslužno ne samo prikljupljao sredstva naknade, nego je i obavljao poslove informatičke obrade te tiskanja rješenja i uplatnica.

Dakle, od srpnja blagajna u sjedištu Zavoda (na Šetalištu kardinala Šepera), više nije u funkciji, ali se zato računi za gradske komunalije bez naknade mogu plaćati na novootvorenoj Gradskoj blagajni u pothodniku (u prostoru bivšeg poštanskog ureda).

Između dvaju subjekata u tijeku je proces preuzimanja baze podataka, riječ je o približno 52 tisuće korisnika. Na ovaj način Grad Osijek ipak će moći ažurnije voditi brigu o neurednim platišama, što Zavodu ipak nije bio primarni zadatak. U svezi s tim iz Grada izvještavaju kako se podatci bitni za promjenu osobe obveznika, ili promjenu drugih podataka bitnih za utvrđivanje obveze plaćanja, stanje duga i slično, dostavljaju u Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu (Odsjek za naplatu komunalnih prihoda), u Kuhačevoj 9, osobno ili putem pošte. Na mrežnim stranicama Grada Osijeka (www.osijek.hr) mogu se naći i podatci vezano uz komunikaciju putem elektorničke pošte.

Podsjetimo kako je za Osječanima cijela kalendarska godina otkako su vijećnici Gradskog vijeća odobrili povećanje iznosa vrijednosti boda komunalne naknade za 20 posto, s 0,58 kuna na 0,70 kuna po metru četvornom nekretnine.

Prihod od komunalne naknade jedan je od izdašnijih prihoda gradskog proračuna, svake se godine planira u iznosu od približno pedeset milijuna kuna. D. Kuštro
Možda ste propustili...

STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana