Osijek
POLIKLINIKA LEGE ARTIS RADILA BEZ PREKIDA

Operacije su obavljali i u vrijeme epidemije COVID-19
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Nakon operacije vena laserom isti su dan nestali bolovi, kaže pacijentica

Po završetku koronakrize svratili smo u Polikliniku Lege Artis. Iz prve ruke doznajemo koje su mjere provodili i kako su se nosili u trenutku restrikcija, zabrana rada u vrijeme epidemije COVID-19. Imali smo priliku doznati i kako je liječenje u ovom zdravstvenom centru izgledalo iz pozicije pacijenta i kako izgleda sada.

Poliklinika Lege Artis prvi je centar u Hrvatskoj s cjelovitim neinvazivnim pristupom bolestima vena. Osim kirurgije vene, nude usluge koje obuhvaćaju i opću, abdominalnu (proktološku) te plastičnu kirurgiju u estetske svrhe. Deset godina rade i djeluju u Osijeku na svima već dobro znanoj adresi u Vukovarskoj ulici 1.

Doktorice Čandrlić, na koji ste način organizirali poslovanje u trenutcima COVID krize?

- Moram priznati da smo situaciju već u samim početcima shvatili vrlo ozbiljno te da smo u skladu s tim odmah počeli s planiranjem mogućih scenarija. Kao i sve, ova nas je kriza zaista neugodno iznenadila. Pratili smo sve mjere koje je izdavao Stožer civilne zaštite i Ministarstvo zdravstva. Kako bismo dodatno zaštitili naše osoblje i pacijente, uveli smo još dodatnih mjera - sve radi podizanja sigurnosti na najvišu razinu. U skladu sa situacijom, organizirali smo aktivnosti - prorijedili broj pacijenata u ambulantama, osigurali propisane preduvjete. Naša operacijska sala i ostali prostori zadovoljavaju sve nove propise Pravilnika Ministarstva zdravstva. To je bilo izuzetno važno jer su bolnice znatno smanjile hladni operacijski program - dijagnostiku i operacijske postupke.

Također smo primijetili da su pacijenti nerado uopće posjećivali zdravstvene ustanove u doba COVID-a, pa i čak kada bi imali neki hitni akutni problem. Zato smo kontinuirano radili operacijski program - proktologiju, abdominalnu kirurgiju te rješavali probleme s venama. Sve te bolesti znatno narušavaju kvalitetu života pa ljudi nisu željeli čekati da se situacija smiri, pogotovo oni koji imaju viši stadij bolesti - zbog grčeva, bolova, potencijalnog otvaranja rana. Htjeli su riješiti problem odmah. Rad od kuće, odmak od socijalnih aktivnosti pridonio je interesu pacijenata za operacije, naročito estetske.

Operacije vena u Poliklinici Lege Artis izvodi doktor Krešimir Čandrlić, vaskularni kirurg s tridesetogodišnjim iskustvom u liječenju bolesti vena. On radi kompletnu početnu dijagnostiku - dubinsko snimanje vena color doplerom te izvodi operacijske zahvate pjenom, ljepilom, laserom ili radiofrekvencijom - svim dostupnim metodama na tržištu. Prednost operacijskih zahvata koji se izvode u ovoj poliklinici su vraćanje dnevnim aktivnostima ODMAH nakon zahvata - ne zahtijevaju hospitalizaciju, nema šavova, ožiljaka, bolova i nije potrebno mirovanje.

Doktore Čandrlić, koja je metoda najefikasnija u liječenju bolesti vena?

- Moto je Poliklinike Lege Artis: "Svaka noga ima svoju priču." U skladu s tim, nakon početne dijagnostike svakom se pacijentu pristupa individualno i preporučuje metoda koja za njega znači dugoročno rješenje problema. Dakle, cilj je odabrati metodu koja za pacijenta znači trajno izlječenje. Možemo se pohvaliti da smo do sada u tome bili izrazito uspješni. U više od deset godina korištenja naših operacijskih tehnika i s napravljenih više od 1000 operacijskih zahvata samo smo osam operacija morali ponoviti. Moram naglasiti kako smo moguće komplikacije u svih osam slučajeva u samom startu predvidjeli i to pacijentima otvoreno prezentirali. Takvih vrlo teških slučajeva u prosjeku imate oko 20 posto od ukupnog broja pacijenata. Znači, više od 200 vrlo kompliciranih situacija riješili smo bez recidiva, trajno.

U čekaonici smo zatekli i gospođu Slavicu koja je operirala vene u trenucima epidemije. Doznali smo kako je vene operirala laserom. Svoje zadovoljstvo rezultatima nije krila.

- Doktor Čandrlić mi je, nakon prvog pregleda, preporučio operaciju vena laserom. Operirana sam krajem ožujka. Isti sam dan bila otpuštena kući i odmah nakon toga mogla sam normalno funkcionirati - kao da nisam ni operirana. Probleme s venama naslijedila sam od mame. Već pet godina hodam po bolnici ne bih li riješila problem. Probala sam kremama, mastima, nosila kompresivne čarape, ali sve to je pomoglo da se samo trenutno riješim bolova. Nakon operacije vena laserom isti su dan nestali bolovi, noge su mi postale lakše, a od tada uopće nisam imala grčeve. Problema s venam više nema! Jedino što se povremeno moram pojaviti na kontroli kod doktora Čandrlića. Promo

Sve informacije možete potražiti OVDJE.Poliklinika Lege Artis

VUKOVARSKA 1, 31000 OSIJEK

00 385 (0)31 325 676

Možda ste propustili...

OSJEČANI, UPALITE SVOJ BALKON JER GUŽVA JE OFF

Virtualna Osječka ljetna noć

BRIGA O ZDRAVLJU

Radionica u Domu sv.Vinka

Najčitanije iz rubrike