Osijek
EVANGELIČKA CRKVENA OPĆINA OSIJEK

Restauriraju dva vrijedna harmonija
Objavljeno 5. srpnja, 2020.
Usporedno s obnavljanjem orgulja iz Đakova i Osijeka dobra vijest nam stiže iz Evangeličke crkvene općine Osijek. Radnici tvrtke Orglarstvo Škrabl stručno su rastavili harmonij koji se nalazio na koru evangeličke crkve, u Jägerovoj 7, te su ga zajedno s još jednim, koji su iz župne zgrade uspjeli iznijeti "u komadu", odvezli u Rogašku Slatinu, gdje će biti obnovljeni.

Riječ je o vrijednim instrumentima koji su služili u pastoralne svrhe. Osim harmonija na koru crkve osječki evangelici posjeduju još jedno takvo glazbalo, u dvorani Prezbiterija u župnoj zgradi. Kako nam je objasnio član Prezbiterija Evangeličke crkvene općine Osijek, dr. sc. Samir Vrabec, restauriranje i rekonstrukcija tih dvaju harmonija provodi se u sklopu projekta njihove obnove kao registriranih kulturnih dobara, koji je odobrilo i financira Ministarstvo kulture. Iz slovenske tvrtke Orglarstvo Škrabl, koja sjedište ima u Rogaškoj Slatini, stiglo je obećanje da bi oba harmonija mogla biti obnovljena do Dana reformacije, važnog blagdana koji svi protestanti, a ne samo luterani, obilježavaju 30. listopada.

- Osim što su evangelička crkva iz 1907. i župni dvor iz 1845. registrirani kao nepokretna pojedinačna kulturna dobra, i svaka se relevantna pokretnina u vlasništvu Evangeličke crkvene općine Osijek mora registrirati kako bismo ih mogli prijavljivati na projekte zaštite kulturnih dobara Ministarstva kulture. Naime, i unutar naše crkve u Ulici Lorenza Jägera 7 postoje određene pokretnine koje imaju kulturnu vrijednost kao zaštićena kulturna baština ne samo naše zajednice nego i Republike Hrvatske. Osim spomenutih harmonija tu se ubraja i oprema za krstionicu i nešto knjiga koje smo uspjeli sačuvati. Nažalost, ono što nemamo, to su matrikule (matične knjige krštenih, vjenčanih i umrlih, nap. a.) do 1945., koje su ili djelomice odnesene u Njemačku, ili su oduzete nakon Drugog svjetskog rata i sada su u vlasništvu Državnog arhiva. Harmonij proizveden u Ulmu stigao je u trenutku kada je i naša crkva bila posvećena, a tako je konstruiran da je sa strane bio mijeh koji se trebao ručno upuhivati kako bi mogao svirati. Taj smo harmonij morali rastaviti da bi mogao biti skinut s kora i odvezen na restauraciju i rekonstrukciju u Rogašku Slatinu - objasnio nam je Vrabec. D. Celing
Najčitanije iz rubrike