Zdravlje
SAVJET TIJEKOM PANDEMIJE

Kako se kvalitetno odmoriti kad morate raditi od kuće
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Iznimno je važno isključiti se, pokušati se odmaknuti od posla u pauzi

Rad od kuće tijekom pandemije koronavirusa postao je svakodnevica za mnoge. Nije nam se izmijenio samo način rada, nego i način na koji se odmaramo. Umjesto da ručak pojedemo u restoranu s kolegama, sada ‘progutamo‘ sendvič, istodobno provjeravajući e-mailove. Kako to izmijeniti?

"Iznimno je važno isključiti se, pokušati se odmaknuti od posla u pauzi za ručak", kaže Utz Niklas Walter iz njemačkog Instituta za profesionalno zdravstveno savjetovanje (IFBG).

Dobra je zamisao na pametnom telefonu aktivirati funkciju "letenja".

"Da sam u vrijeme pauze za ručak bio u kantini s kolegama, vjerojatno ne bih odgovarao na telefonske pozive", kaže Walter. "Ako ni to ne pomogne, spremite mobitel u ladicu radnog stola koju možete zaključati. To je odličan način da vam pogled ne bude neprestano usmjeren prema ekranu."

Osobe koje žive same i nedostaje im razgovor s drugim osobama za vrijeme pauze mogu dogovoriti ručak s njima. U idealnom slučaju trebalo bi voditi računa i o tomu da, kada radeći od kuće dogovorite ručak izvan doma, ne otiđete predaleko, jer biste i na taj način mogli biti izloženi nepotrebnom stresu.

No Walter kaže da i ta odluka ovisi o pojedincu i o tomu želi li pauzu provesti s drugim osobama. Dodaje da će introverti vjerojatno radije i pauzu za ručak provesti u restoranu bez tuđeg društva. Osim pauze za ručak, svi koji rade od kuće trebali bi pokušati uvesti još nekoliko kratkih pauza u svoj dnevni raspored.

Ako radite od kuće "imate mogućnost nakratko zadrijemati", kaže Walter. Možete leći na sofu, no važno je ne zaspati dulje od petnaestak minuta. "Namjestite alarm budilice na 17 do 20 minuta kako biste bili sigurni da nećete utonuti u duboki san".

Zbog pandemije koronavirusa i praznici će ove godine biti drukčiji, a dulja su putovanja još uvijek vrlo neizvjesna. No Walter u svakom slučaju preporučuje promjenu sredine, osobito ako se vaš dom pretvorio i u ured.

"Ako ste u mogućnosti, pokušajte ‘pobjeći‘ od kuće i promijeniti sredinu na nekoliko dana", savjetuje.

I posljednje, ali ne i najmanje važno: u vrijeme odmora isključite kompjutor i ostalu opremu iz ‘kućnog ureda‘ čim završite s poslom predviđenim za taj dan, ili dok ste na odmoru, osobito ako se ona nalazi u kuhinji ili u spavaćoj sobi.

Svatko tko radi od kuće treba izabrati načine koji njemu i njegovoj situaciji nabolje pomažu da i dalje bude produktivan, očuva mentalno zdravlje i osjećaj da pridonosi obitelji i zajednici. Kako bi rad od kuće bio što uspješniji vrijede neka univerzalna pravila kao što je dobra organizacija.

Jasminka Knežević
Osim pauze za ručak, svi koji rade od kuće trebali bi pokušati uvesti još nekoliko kratkih pauza u svoj dnevni raspored
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana