Zdravlje
LJEKOVITI PLODOVI: PATLIDŽAN

Neobično povrće štiti zdravlje, potiče mršavljenje
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Kod prezrelih plodova gorak okus je izrazit te će biti gotovo nejestivi

Patlidžani su neobično povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti. Mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije, poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Patlidžani štite zdravlje probavnog sustava, potiču mršavljenje, pomažu u boljoj kontroli dijabetesa, reguliraju razinu stresa i mogu smanjiti rizik od nastanka raka.


Modri patlidžan uzgajan je u Kini, Indiji i Japanu još prije 3000 godina, odakle je u 13. st. stigao u Europu, a k nama je došao u 16. stoljeću.

Detoksikacija

Patlidžan je jednogodišnja biljka koja naraste do jedan metar, velikih krpastih listova i krupnih karakterističnih ljubičastomodrih cvjetova. Plod je okrugla, jajolika do kruškasta mesnata boba, dužine do 30 cm, svijetloljubičaste do tamnoljubičaste boje, a ponekad čak i bijele. Meso je zelenkastožuto, sirovo miriše na gljive.


Cvate od svibnja do lipnja. Biljka u rastu nema posebnog mirisa, a plod je gorkasta okusa. Raste u vrtovima i u plantažnom uzgoju. Upotrebljava se plod, iz kojega se može iscijediti sok, a svi zeleni dijelovi biljke su otrovni. U pučkoj medicini koristio se korijen za liječenje astme, a listovi za unutarnja krvarenja, ali zbog mogućnosti otrovanja to se više ne prakticira u liječenju.


Postoji mnogo sorti patlidžana, od rano sazrijevajućih (plodovi su osrednji, a oblik kruškast i jajolik) do onih koji dozrijevaju kasnije s većim plodovima.


Zeleni dijelovi biljke sadrže otrovni sastojak solanin, koji u većim količinama izaziva teže posljedice. Zapadna pučka medicina patlidžan upotrebljava za liječenje: masnoća u krvi, katara u želucu i crijevima, jače izlučivanje žuči te kod otrovanja. U Australiji sok patlidžana upotrebljavaju za liječenje opeklina i raka kože.


Patlidžan se preporučuje za detoksikaciju organizma, što je bitno u oporavku nakon težih bolesti, a preporučuje se slabokrvnim osobama, za razne dijetoterapije, poglavito nakon preležanih težih bolesti i dugih tretmana antibioticima, za poticanje funkcije žuči i bolji rad jetre, smanjivanje razine kolesterola u krvi, za tegobe s mokrenjem i bolesti prostate, srčanim bolesnicima.


Patlidžani su jako dobar izvor željeza i kalcija, minerala koji su ključni za održavanje zdravlja koštanog sustava. Ujedno sadrže i kalij koji je ključan za adekvatnu apsorpciju kalcija. Istraživanja su pokazala da patlidžani mogu ublažiti simptome osteoporoze, ojačati kosti i povećati gustoću koštanog tkiva. Zbog visokog udjela vlakana i niskog udjela ugljikohidrata, patlidžani su odlični za regulaciju razine šećera u krvi i inzulina. Ako je razina inzulina stabilna, prestat će nagle promjene razine šećera u krvi.


Patlidžan je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima samo 20 kalorija po šalici. Bogat je vlaknima zbog čega pridonosi osjećaju sitosti.
Bogat vlaknima

Prema nekim istraživanjima, klorogenična kiselina prisutna u plodu učinkovito doprinosi smanjenju masnih naslaga.


To su prednosti koje ga čine odličnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma. Gorke tvari u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želudca te ostalih želučanih i crijevnih tegoba. Plodovi patlidžana bogati su vlaknima koja štite probavni trakt i pomažu u održavanju funkcionalnosti i zdravlja cijelog probavnog sustava. Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima klorogenične kiseline, može biti od velike koristi u prevenciji i liječenju mnogobrojnih bolesti izazvanih virusima.


Pri kupnji birajte teže plodove. Radije kupite nedozrele, nego prezrele patlidžane. Kod prezrelih plodova gorak okus je izrazit i neugodan te će takvi primjerci biti gotovo nejestivi. Nedozrele plodove dovoljno je ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi i tada će biti savršeni za upotrebu. U kori patlidžana je sadržana velika koncentracija hranjivih tvari te se prilikom pripreme ne preporučuje guljenje i bacanje kore jer tako umanjujete njegove hranjive vrijednosti.


Patlidžan možete pripremati na različite načine – kuhanjem na pari, pirjanjem, prženjem, pohanjem, a osobito je popularna priprema na roštilju.
Jasminka Knežević
Tinktura za čišćenje organizma
Tinkturu za čišćenje organizma i kod bolesti jetre pripremamo od 20 g patlidžana, 1 dl 20-postotnog alkohola. Patlidžan oguliti, koru sitno nasjeckati, preliti alkoholom i pustiti da odstoji 10 dana.

Uzimati 2-3 male čašice dnevno, s malo čaja, vode ili soka. Stariji plodovi patlidžana mogu biti vrlo opasni, a možemo ih prepoznati po smeđežućkastoj boji mesa i gorkom okusu, što znači da sadrže mnogo otrovnog solanina
Ljekoviti sok
Oguliti patlidžan, narezati, posoliti i nakon 10 minuta lagano istisnuti gorči dio soka te nakon toga potpuno iscijediti sok.

Uzimamo tri puta dnevno jušnu žlicu s malo vode ili soka.
Ukusan namaz
Za namaz od patlidžana potrebno je: oguljen patlidžan, češnjak, metvica, bosiljak, limunov sok, maslinovo ulje, sol, papar.

Ispeći patlidžan, oguliti ga i pomiješati sa začinskim travama i ostalim sastojcima. Dobro izmiješati i poslužiti uz prepečenac. Namaz se duhovito naziva kavijarom za plitki džep.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike