Novosti
PUŠTANJE U PROMET NAKON ZAVRŠETKA TRASE U BIH

Most Svilaj prošao tehnički pregled
Objavljeno 3. srpnja, 2020.

Iz Hrvatskih autocesta priopćili su kako je most preko rijeke Save kod Svilaja završen u cijelosti. "Objekt je bez uvjetnih primjedbi prošao tehnički pregled nakon čega slijedi izdavanje uporabne dozvole. Puštanje u promet bit će po dovršetku radova na dijelu trase u Bosni i Hercegovini", stoji u priopćenju. Most je zajednička investicija Republike Hrvatske, realiziran kroz investicijski ciklus HAC-a, te Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Vrijednost izvedenih radova iznosi 172 milijuna kuna, a na temelju međudržavnog sporazuma svaka država financira projekt s udjelom od 50 posto. Udio Republike Hrvatske u investiciji iznosi 86 milijuna kuna, od čega je 57,97 posto sufinancirano nepovratnim sredstvima Europske unije, odnosno Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Gradnja ovog važnog međudržavnog infrastrukturnog projekta započela je 2016. godine. U tehničkom smislu most je građevina ukupne duljine 660 i širine 29 metara, sastoji se od dva zasebna objekta (uzvodni i nizvodni) od kojih svaki ima tri vozna traka. Izgradnja mosta bila je povjerena širokobriješkoj tvrtki Hering d.d. Most se nalazi na koridoru 5C Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo – Ploče, na autocesti A5, dionici Sredanci - granica BiH. Most je ujedno i kontaktna točka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nakon puštanja u promet, u punoj prometnoj funkciji bit će ukupno 59 kilometara autoceste A5.

Također je važno istaknuti da će se znatan dio teretnog prometa s graničnog prijelaza Slavonski Brod - Brod (BiH) preseliti na granični prijelaz Svilaj, što će rezultirati velikim rasterećenjem prometa na samom graničnom prijelazu kao i prometnog opterećenja kroz sam Slavonski Brod. Omogućit će se i funkcionalnost koridora 5C, bolja prometna povezanost Hrvatske i BiH, kao i integracija u mrežu TEN-T.

Autocesta A5, poznatija kao Slavonika, tako se može pohvaliti s dva nova mosta. Naime, sada je premoštena Sava, a još prije godinu dana i službeno je okončana gradnja mosta preko Drave nedaleko od Osijeka. Taj je most vizualno znatno atraktivniji od ovog kod Svilaja, ali također još nije u pravoj prometnoj funkciji. U tijeku je, naime, gradnja autoceste A5 u baranjskom dijelu, na dionici do Belog Manastira. Potom preostaje još pet kilometara do državne granice s Republikom Mađarskom. Autocesta A5, Slavonika, tada će dosegnuti planiranu duljinu od nepunih 90 kilometara. D.Kuštro
DVA MOSTA
Prva dionica autoceste A5, od 23 kilometra, Sredanci - Đakovo, u promet je puštena 2007. godine, a potom i druga dionica, od 32 kilometra, Đakovo - Osijek. Nakon toga se od Osijeka krenulo prema Baranji, a od Sredanaca prema Svilaju, odnosno prema mostovima. Njihovom izgradnjom prestala je i dilema da cijela trasa autoceste uopće neće biti dovršena.
Možda ste propustili...

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”