Novosti
SKUP "NOVI MEDIJI I NOVA DRUŠTVENA REALNOST"

Suvremeni čovjek već je počeo živjeti u uvjetima hiperrealnosti
Objavljeno 4. srpnja, 2020.
Treći po redu Forum ICT-društvo pod naslovom "Novi mediji i nova društvena realnost" održan je u petak u Auli glagoljice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a svi zainteresirani mogli su pratiti njegov tijek i preko digitalne platforme Zoom. Organizatori ovog foruma koji se treći put održava u Osijeku su Institut za europske i globalizacijske studije iz Splita, Panda komunikacija iz Zagreba i Opt in consulting iz Osijeka.


"Poruka se sastoji u tome da bez novih medija suvremeni život pogotovo u doba koronadiktature i poslije nje ne bi bio moguć. Pokazalo se u ovoj globalnoj kriznoj situaciji koja je uloga novih medija. Naime, sve ljudske i društvene aktivnosti su preko noći prebačene u polje novih medija i da njih nije bilo, ne znam što bi bilo s civilizacijom, što bi bilo s nama. To je doprinos, odnosno pozitivna dimenzija novih medija. Može se govoriti i o negativnim dimenzijama koje padaju u polje kriminala, etike i psihijatrije, naročito u smislu ovisnosti jer je ovisnost o novim medijima ravna ovisnosti bilo kojega tipa. Moramo gledati na nove medije kao na nešto što je pozitivno, ali i nešto što ima negativne sadržaje", istaknuo je dr. sc. Anđelko Milardović, utemeljitelj i ravnatelj Instituta za europske i globalizacijske studije. "Novi mediji reproduciraju svijet ili hiperzbilju koja je savršenija od stvarnosti. Ili, narodskim jezikom rečeno, kopija je bolja od originala. Na kraju se postavlja pitanje koje je generacijsko. Mi koji smo oblikovani u doba industrijskoga društva s klasičnim starim medijima postavljamo pitanje života u tom virtualnom svijetu i njegovu smislenost. Jednostavno, ne možemo do kraja prihvatiti hiperrealnost koja reproducira preko novih medija nego želimo prakticirati ono što se zove realni svijet. Zato je i ovaj forum i naslovljen kao ‘Novi mediji i nova društvena realnost‘. Dakle, ta nova društvena realnost je upravo ovo što mi živimo, i to je početak nove društvene realnosti. Kada se negdje može pročitati da je nastupio kraj globalizacije, to nipošto ne znači i kraj tehnološke dimenzije globalizacije. Svjedoci smo da su u ovoj novoj situaciji novi mediji doživjeli trijumf, a tako će biti i u budućnosti. Možemo čuti kako se već sada zagovara: učite na daljinu, radite na daljinu, trošite na daljinu, zabavljajte se na daljinu, ne izlazite nigdje, držite distancu dva metra, i onda neka mi netko odgovori gdje je tu društvo. U tome ja doživljavam distopičnu sliku svijeta u kojemu je svijet preko noći pretvoren u takvo nešto kao što je karantena. Kako se može odigravati društvo ako su ljudi u jednom tipu karantene? Na dva metra se ne može komunicirati normalno. Dakle, dovodi se u pitanje društvenost. Zato je ovaj skup danas bitan jer se odvija uživo uz kombinaciju novih medija jer će biti ‘live stream‘. Moramo uvažiti dvije dimenzije i ne kapitulirati pred apsolutnom pobjedom tehnologije jer će jednoga dana ona toliko ovladati nama, ljudskim životima", rekao je Milardović.
Dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Boris Crnković, kao domaćin ovog skupa rekao je da se fakultet trudi što više otvoriti svoje prostore za široku javnost kako bi se raspravljalo o znanstveno relevantnim temama. Dodao je kako je ovo prvi skup u realnom prostoru na fakultetu nakon proglašenja epidemioloških mjera. D.Celing
Milardović: Sve ljudske i društvene aktivnosti su preko noći prebačene u polje novih medija
Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?