Zdravlje
PEOSJETLJIVOST NA ČIMBENIKE OKOLIŠA

Ponekad gotovo svatko ima neku alergijsku reakciju
Objavljeno 4. srpnja, 2020.

Alergija je neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima.

Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći, ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni, ili dišni sustav). Simptomi alergijske reakcije znatno se razlikuju u brzini nastanka i intenzitetu. Katkada se lokalizirani i opći simptomi razvijaju izrazito brzo te mogu ugroziti život bolesnika (anafilaktički šok).

Alergijske reakcije su česte te gotovo svaka osoba ponekad tijekom života ima neku alergijsku reakciju. Alergijske bolesti vezane uz neki organski sustav pogađaju 5 do 10 % općeg pučanstva. Češće su među mlađima, u razvijenim zemljama, među gradskim stanovništvom te u ekonomski bolje situiranim obiteljima. U Hrvatskoj se, primjerice, učestalost alergijske hunjavice procjenjuje na 7 do -10 % općeg pučanstva, a astme na 3 do 5% te znatno više u djece i mladeži.

Procjenjuje se da je svaki deseti stanovnik Hrvatske alergičan na ambroziju, a broj oboljelih stalno se povećava, jer se korov širi od 6 do 20 kilometara godišnje. Iz jedne biljke nastane do 60 tisuća sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji više od 30 godina. Alergija na ambroziju može potaknuti tzv. križnu alergiju na pelud i hranu. Osim toga, tijekom cvatnje ambrozije može se pojaviti preosjetljivost na određene namirnice, kao što su lubenica, dinja, tikvica, krastavac, banana, kivi, kamilica i suncokret.

Najveća koncentracija peluda je za sunčanih i vjetrovitih dana, ujutro i prijepodne, pa se tada ne savjetuje provjetravati stan niti boraviti na otvorenom. U sezoni cvatnje ambrozije treba držati zatvorene prozore od stana i automobila tijekom vožnje. Kiša ispire pelud i stoga je boravak na otvorenom dobro planirati poslije kiše, kada je koncentracija peluda u zraku najmanja. Ako imate pse i mačke, perite ih i četkajte, jer i oni skupljaju pelud. J.Kn.
Ambrozija među najjačim alergenima
Kao jedan od najjačih alergena u našem podneblju koji je došao na loš glas jest ambrozija. Ovaj korov je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika koja može narasti do 1,50 metara visine. Poznata je i pod nazivima partizanka, fazanuša, ili pelinolisni limundžik. Latinsko ime roda Ambrosia potječe od istoimene grčke riječi i znači - besmrtan, jer, prema predaji, ambrozija je bila hrana bogova koja ih je činila besmrtnima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike