Regija
BELI MANASTIR

Bivši beljski restoran u Šećerani od poluruševine do modernog zdanja
Objavljeno 4. srpnja, 2020.
Da je godinu-dvije nakon mirne reintegracije Baranje bilo tko upitan o budućnosti zgrade beljskog restorana i ostalih tamošnjih sadržaja u prigradskom naselju Šećerana, sigurno ne bi rekao da će rekonstrukcija (polu)ruševnog objekta, nekada šećeranskog ponosa, biti jedan od najskupljih projekata iz Intervencijskog plana.

- Vrijednost investicije može se usporediti sa športsko-rekreacijskim centrom i zasigurno je ulaganje u budućnost - kažu u belomanastirskoj gradskoj upravi naglašavajući kako je infrastrukturni dio projekta realiziran u cijelosti te kako je sav novac povučen. Ističu da sada preostaje realizacija drugog dijela projekta, vrijednog 4,5 milijuna kuna, koji će biti prijavljen Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, kako bi dio objekta bio opremljen i osigurani sadržaji. Objašnjavaju kako je cijela priča oko PEER centra zapravo podijeljena na nekoliko fizičkih dijelova objekta. U jedan se već uselio područni odjel Dječjeg vrtića Cvrčak. Srednji je dio namijenjen poduzetnicima, gdje će biti inkubacijske jedinice i prostori za poduzetničko-potporne institucije. Završio je natječaj za najam dijela poslovnih prostora, pa će ovih dana biti potpisan ugovor s predstavnicima Baranjskog vodovoda, LAG-a Baranja i Hrvatskih cesta (odnosno Osijek-Koteksa), koji će u PEER centru imati logistički ured zbog izgradnje baranjskog dijela dionice koridora 5C. Zanimljiv dio PEER centra zasigurno je njegov prednji dio.

- Tamo je planiran hostel i stambena zajednica za mlade koji izlaze iz sustava udomiteljske skrbi. To će biti stan za desetak osoba u potkrovlju i ideja je da se one, na neki način, skrbe o radu hostela – objašnjavaju u gradskoj upravi. Naglašavaju kako će upravitelj biti izabran nakon raspisivanja natječaja, a to bi trebao biti netko tko bi mogao upravljati takvim hostelom i tko ima iskustva u radu s mladima koji izlaze iz udomiteljske skrbi.

U Gradu još razmišljaju komu povjeriti kuglanu, koja se nalazi u podrumskim prostorijama, a prvi ugovori vezani uz hostelsko-smještajni dio objekta očekuju se do kraja godine. I.G.
Zadržan je štih industrijske baštine
Ukupna vrijednost PEER centra nešto je viša od 32 milijuna kuna, a sufinancirao ga je EU iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, provedbom Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Projektom je obnovljena derutna zgrada bivšeg restorana (zajedno s kinodvoranom, uredskim prostorijama, kuglanom…), koju je Grad Beli Manastir 2014. godine počeo otkupljivati od Belja po cijeni od 375.000 kuna. Restaurirana zgrada zadržala je nekadašnji štih i lijepu uspomenu na industrijsku baštinu, a dio prostora je dograđen.
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike