Regija
NESPORAZUM U KOMUNIKACIJI?

Maleni Šimun u rujnu će ipak krenuti u vrtić
Objavljeno 4. srpnja, 2020.
Ravnateljica je jučer na sastanak pozvala članove komisije i roditelje i dogovorili su da od jeseni kreće s prilagodbom

Vezani članci

MALI LAV ŠIMUN STOJANOVIĆ IZ ŽUPANJE PRIPREMA SE ZA NOVU OPERACIJU

Sam napravi desetak koraka, igra se s ovčarom Simbom

ŽUPANJA - Lista djece s pravom upisa u sljedeću pedagošku godinu, koju je jučer objavio Dječji vrtić Maslačak u Županji, izazvala je ogorčenje Martine i Tomislava Stojanovića, roditelja dvoipolgodišnjeg Šimuna. Njihov sin, tvrdi uplakana majka, koja je snimila i objavila emotivan video, jedini nije primljen, čime mu je, ističe, uskraćena jako važna prilika biti među djecom i socijalizirati se.- Zatečena sam. U jednu ruku smo to i očekivali jer se po gradu već govorilo da nije primljen, što nas je šokiralo jer za vrtić imamo sve predispozicije. Imamo troje djece, i suprug i ja smo stalno zaposleni, a Šimun je dijete s posebnim potrebama. I na temelju svega toga trebao bi imati prednost pri upisu - kazala nam je majka Martina. Napominje da je u razgovoru sa zdravstvenim voditeljem vrtića, pri podnošenju zahtjeva za upis, kazala da bi željela da Šimun ondje boravi osam sati dnevno, ali kada joj je rečeno da može maksimalno četiri sata, pristala je, kao i na prilagodbu od sat vremena. "Bilo mi je samo bitno da ima socijalni kontakt s djecom", ustvrdila je i dodala da formalno rješenje iz vrtića još nisu dobili, samo je vidjela listu.

- Ravnateljica, do koje ranije nismo uspjeli doći, danas me je zvala da dođemo, da pronađemo nekakav kompromis, pa ćemo vidjeti - kazala je.

Ravnateljica vrtića Terezija Nemetz jučer nam je kazala da su roditelji podnijeli zahtjev za redoviti 10-satni program. Komisija je pregledala svu dokumentaciju i predložila da Šimun povremeno dolazi s majkom, prilagođava se i polako uvodi u vrtić, kako bi svi skupa vidjeli što je najbolje za njega i upoznali se s njegovim potrebama. Sve je, kaže, rađeno na dobrobit djeteta, s obzirom na teški operativni zahvat kroz koji je prošao i činjenicu da je jasličke dobi i još uvijek jako emotivno vezan uz majku. Dodaje da je zaključke komisije, u kojoj je i zdravstveni voditelj, potvrdilo i Odgojiteljsko vijeće vrtića. "Jako mi je žao što je majka ishitreno reagirala. Nije se prvo obratila meni kao ravnateljici vrtića niti je primila rješenje komisije u kojemu su točno naznačene mogućnosti koje nudimo, nego je snimila video i obratila se medijima, gdje nas se prikazuje kao bezosjećajne ljude. Cijelo vrijeme smo bili uz Šimuna i to nas jako pogađa. Nakon toliko godina rada s generacijama djece, među kojima su i brojna djeca s teškoćama u razvoju, moram priznati da smo svi u kolektivu jako razočarani", ustvrdila je. Pozvala je jučer nakon podneva članove komisije i roditelje da zajednički riješe sve dvojbe i pronađu najbolje rješenje.

"Bili smo na sastanku i navodno je došlo do nesporazuma u komunikaciji. Nismo znali da je već bila donesena odluka o tome da ćemo od rujna Šimun i ja polagano krenuti s prilagodbom, pa ćemo vidjeti što i kako dalje. Nikako ne bih željela da javnost ikoga osuđuje, svi smo mi samo ljudi i svi imamo strah od nepoznatog, i tome prilazimo s oprezom", zaključila je majka.

Marija Lešić Omerović
ROĐEN S BROJNIM MALFORMACIJAMA
Kao što smo već pisali, Šimun je rođen s dvije teške dijagnoze: tibia hemimelia i spina bifida meningomyelocele. U nogicama mu je nedostajalo više od 25 kostiju, uključujući čašicu kuka i cijelo koljeno, a imao je i dvostruki femur. Sredinom rujna u SAD-u mu je amputirana lijeva natkoljenica, koja nije imala funkciju, rekonstruirani su mu kuk i desno stopalo. Dobio je koljensku protezu s kojom je prohodao. Zbog dijagnoze spina bifida pogođeni su mu živci koji kontroliraju mokraću i stolicu, pa ga majka svakodnevno kateterizira i sama rješava problem opstipacije.
Martina Stojanović

majka

Nakon toliko vremena koje je proveo izoliran, po bolnicama, Šimunova najveća potreba su društvo, vršnjaci, igra. Bilo mi je samo važno da ostvari kontakt s djecom i dobije jako važnu priliku socijalizirati se
Najčitanije iz rubrike