Kultura
DRUGO PREDSTAVLJANJE KNJIGE O KOSOVSKIM HRVATIMA

Baština Hrvata koji su morali napustiti svoja vjekovna prebivališta
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
SLATINA - Nakon što je prošloga tjedna knjiga "Iz kulturne baštine Hrvata na Kosovu" autora Dragice Šuvak i Mladena Štivina predstavljena u Voćinu, Općina Voćin, Ogranak Matice hrvatske Slatina i Udruga Letničana organizirali su predstavljanje te vrijedne knjige i u Hrvatskom domu u Slatini.

Knjiga govori o velikoj većini stanovnika općine Voćin, Hrvatima koji su tijekom Domovinskog rata bili prisiljeni napustiti svoja vjekovna prebivališta u kosovskim selima Letnica, Šašare, Vrnez i Vrnavokolo. Oni su svoj novi dom našli u potpapučkim mjestima općine Voćin, koja su „ugroženi“ pripadnici srpske nacionalnosti samovoljno napustili jer nisu željeli živjeti u samostalnoj hrvatskoj državi. Predsjednica slatinskog Ogranka Matice hrvatske Zorica Varga izrazila je zadovoljstvo što su autori ove knjige za izdavača izabrali Maticu hrvatsku, najstariju kulturnu ustanovu u Hrvata, čuvaricu hrvatske kulturne baštine. – Ova knjiga ima veliku vrijednost jer čuva sve ono što ljudski um u nekom vremenu postojanja zaboravlja, pa i ono što se prenosilo usmenom predajom s koljena na koljeno i negdje izmaknulo sjećanju. Ona će čuvati vrijednosti, događaje, ljude, njihove običaje i sve što nosi jedan život, rekli bismo prošlost za budućnost, a predstavlja kulturnu baštinu doseljenog hrvatskog čovjeka koja je utkana u korpus hrvatske kulture – rekla je predsjednica Varga.


Tehničke osobine i sadržaj knjige predstavila je urednica Male slatinske biblioteke Ogranka MH Ksenija Vujanović Juras, koja je podsjetila da je biblioteka pokrenuta 1995. godine s osnovnim ciljem promicanja građanskog identiteta Slatine, ali je s vremenom znatno prošireno djelovanje pa se 18 objavljenih knjiga bavilo raznolikim temama. Govoreći o značenju ove knjige, posebno je spomenula suradnike na njezinu nastajanju i oblikovanju, Milenu Černelić, Evu Balković, Luku Tripala i Mateja Filipovića.


Načelnik općine Voćin Predrag Filić, koji je došao sa svojom obitelji u Voćin kad je imao 12 godina, zahvalio je autorima knjige što su svoje spoznaje o stoljećima života Hrvata na Kosovu uobličili u vrijednu knjigu. – Kroz povijest dugu 700 godina rijetko gdje u svijetu je tako sačuvana izvorna kultura kao što je to bilo kod naših Letničana. Koliko nas ima posvuda u svijetu, s toliko različitih narječja, dijalekata, običaja, može se podičiti samo hrvatski narod – istaknuo je načelnik Filić.


– Ovom knjigom zatvoren je jedan krug – rekla je suautorica Dragica Šuvak. – Naime, Hrvati su se u područje Letnice doselili zbog ekonomskih razloga u 14. stoljeću iz Bosne i zaleđa Dubrovnika. Radili su u radniku i talionicama, a nakon njihova zatvaranja ostavljeni su u tom surovom, izoliranom kraju prepušteni sami sebi. Danas žive u Hrvatskoj i postavlja se nekoliko pitanja: što su oni iz svoga ishodišta odnijeli na Kosovo kad su se tamo odselili, što su tamo sačuvali i što ih je održalo, što su usvojili od svojih susjeda i što su donijeli prilikom dolaska u Hrvatsku. Znamo da su Letničani živjeli u pomalo neprijateljskom okruženju, okruženi ljudima drugih vjeroispovijesti i nacionalnosti, i da su ih vjera i osjećaj pripadnosti obitelji i narodnosti uspjeli održati. Ova knjiga odvodi nas u prošlost, na jug današnjeg Kosova, i govori o tome. Kao autore, oduševilo nas je upravo to što su donijeli, tradicijska kulturna baština letničkih Hrvata – rekla je Šuvak.


Govoreći o svojim iskustvima prikupljanja materijala za knjigu, bivši voćinski župnik, vlč. Mladen Štivin prisjetio se svojih prvih susreta s mještanima koje isprva nije razumio, svoga ulaska u njihove domove i živote te upoznavanja njihova života i običaja na Kosovu. Posebno je istaknuo osnivanje kulturno-umjetničkog društva u Ćeralijama i uspješan nastup na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.


Pjevačka skupina KUD-a "Matija Antun Relković" iz Davora posebno je za ovu prigodu pripremila napjeve kosovskih Hrvata i svojim pjevanjem brojne posjetitelje preselila u vrijeme i mjesto opisano u knjizi.

Uz autore i suradnike na pripremi knjige, brojne Slatinčane i mještane općine Voćin o kojima knjiga govori, na predstavljanju su bili župnik Župe bl. Ivana Merza, vlč. Nikola Jušić, dekan Slatinskog dekanata, vlč. Dragan Hrgić, o. d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić i drugi.
Petar Žarković
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike