Novosti
USTAVNI SUD:

DIP i zaraženima dužan osigurati ostvarivanje izbornog prava
Objavljeno 3. srpnja, 2020.

ZAGREB - Ustavni sud u petak je zaključio da nije neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju zaraženi koronavrusom, ali da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) svim državljanima dužno osigurati pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava.

"Na temelju članka 16. Ustava Republike Hrvatske nije ustavnopravno neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju osobno građani kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji, kao što je to slučaj s građanima koji se zbog sumnje na neku zaraznu bolest nalaze u samoizolaciji.

Ustavni sud, međutim, ističe da građanima kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasovanju izvan biračkog mjesta koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtjevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu, kojima Ustav u člancima 58. i 69. jamči zaštitu zdravlja", priopćio je Ustavni sud.

Zaključuju da je DIP, stoga, u svojim uputama i/ili preporukama za provedbu izbora za zastupnike u Hrvatski sabor dužno osigurati, u skladu sa svojim ovlastima, pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava svim hrvatskim državljanima kojima to pravo pripada, "uključujući i onim građanima koji to zatraže, a dijagnosticirana im je zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji".

"Navedeno je Državno izborno povjerenstvo dužno osigurati bez odgode, odgovarajućom prilagodbom pravila o glasovanju izvan biračkih mjesta u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i vodeći računa o zaštiti zdravlja svih sudionika u izbornom procesu", stoji u priopćenju Ustavnog suda koje potpisuje predsjednik suda Miroslav Šeparović.

Više ustavnih stručnjaka, političara i nevladinih organizacija upozorilo je da se uputom DIP-a kojom su iz glasovanja isključene osobe zaražene koronavirusom neustavno i nerazmjerno ograničava temeljno ljudsko pravo na glasovanje, no DIP je ostao pri svome stajalištu pozivajući se na zaštitu zdravlja.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike