Sport
UTRKA ZA DRUGO MJESTO HT PRVE LIGE

Odluka u posljednjem kolu u Gradskom vrtu?
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Lokomotiva i Osijek mogli bi 25. srpnja izravno odlučiti tko će u kvalifikacije Lige prvaka, Hajduku i Rijeci samo teorija

Do kraja nogometnog prvenstva HT Prve lige ostala su još četiri kola, a teoretski i dalje je toliko kandidata za drugo mjesto, koje vodi u kvalifikacije Lige prvaka. No realnije je da je utrka spala na samo dva kluba, Lokomotivu i Osijek, jer su Hajduk i Rijeka nakon novih posrtaja u 32. kolu sa sve manjim izgledima te više ne odlučuju sami o svojoj sudbini. Dinamo je odavno osigurao naslov prvaka, ali borba za dvojku je iznimno uzbudljiva.

"Lokosima" najlakše
U najboljoj situaciji i je Lokomotiva, koja trenutno drži tu svima željenu drugu poziciju, s bodom prednosti ispred Osijeka, tri ispred Hajduka, a pet ispred Rijeke te ima i najpovoljniji raspored do kraja prvenstva. "Lokosima" su ostali domaći dvoboji protiv Intera i Gorice te gostovanja kod Slaven Belupa i Osijeka i vrlo je vjerojatno kako bi upravo taj posljednji susret u Gradskom vrtu mogao odlučivati o drugom hrvatskom predstavniku u kvalifikacijama Lige prvaka sljedeće sezone. Zagrepčani su od nastavka sezone izgubili samo od Osijeka, u prvenstvu su uzeli 11 bodova u šest kola, a ušli su i u finale Kupa. Još uvijek ima dosta kombinacija, a postoji i ona u kojoj bi rasplet mogao biti riješen međusobnim utakmicama. Momčad Gorana Tomića ima bolji omjer samo s Rijekom (0:1, 1:1, 2:1, 2:2), a lošiji s Hajdukom (0:3, 0:0, 0:1, 3:2) i Osijekom (2:1, 0:4, 0:1).

Osijek je definitivno momčad proljeća, jedini su od nastavka sezone bez poraza u HNL-u, s najboljim učinkom (14 bodova) i samo jednim primljenim pogotkom. Kao i "lokosi" i bijelo-plavi sve drže u svojim nogama te će, ako povežu sve četiri pobjede, završiti u kvalifikacijama Lige prvaka. No Osijeku "igra" i 10 osvojenih bodova, ali samo pod uvjetom da u posljednjem kolu dobiju Lokomotivu. To znači kako je praktički momčadi Ivice Kuleševića imperativ neporažena se vratiti s Poljuda jer bi u slučaju uspješno odrađenog posla kod kuće s Istrom 1961 te u Varaždinu ponovno u posljednjem kolu imala priliku dohvatiti drugo mjesto. Osječani su u povoljnoj situaciji i što se međusobnih susreta tiče jer su bolji od "lokosa" i Rijeke (1:1, 3:2, 0:1, 1:0), a nedjeljni derbi s Hajdukom presudit će kakav će omjer imati sa Splićanima (1:0, 2:3, 0:0), kojima bježe dva boda.

Hajduk treba pomoć
Hajduk je najduže vremena držao "dvicu", znao imati i pet bodova viška, no crne serije skupo su stajale Splićane. Potpuni nered stvorili su si ovog proljeća, u kojem imaju već tri poraza, zbog čega su se i doveli u situaciju da ne ovise isključivo o sebi. Računica za momčad Igora Tudora je jasna, mora ugrabiti svih 12 bodova, što je lakše reći nego učiniti, s obzirom na proljetna izdanja, a sada ih čekaju tri derbija u nizu (Osijek i Rijeka kod kuće, Dinamo u gostima). No, osim toga, Splićani moraju dočekati i pomoć drugih kako bi dostigli "minus tri" u odnosu prema "lokosima", a Osijek imaju priliku sami preskočiti.

Najdalje od drugog mjesta su Riječani, koji osim velikog zaostatka imaju još dva derbija pred sobom (Dinamo, Hajduk), a od kvarteta kandidata za mjesto doprvaka u najvećoj je rezultatskoj krizi, bez pobjede u posljednjih pet susreta te sa samo pet bodova u šest kola nastavka prvenstva. Rijeci je praktički ostala samo puka teorija jer, osim što bi morala osvojiti svih 12 bodova u preostala četiri susreta, mora dočekati i ozbiljan kolaps Lokomotive i Osijeka.

Goran Roguljić
Raspored do kraja prvenstva
2. LOKOMOTIVA 57

INTER, Slaven Belupo, GORICA, Osijek

3. OSIJEK 56

Hajduk, ISTRA 1961, Varaždin, LOKOMOTIVA

4. HAJDUK 54

OSIJEK, Dinamo, RIJEKA, Inter

5. RIJEKA 52

DINAMO, Inter, Hajduk, ISTRA 1961

Napomena: Velikim slovima označeni su domaći susreti.
Možda ste propustili...

STIŽE RIBOLA KAŠTELA

Uhvatiti zalet za završnicu

BICIKLISTIČKA UTRKA U BARANJI

Utrka na Banovu Brdu teška i zanimljiva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana