Novosti
POSLJEDNJA SJEDNICA UOČI IZBORA

Vlada: Prometnom sektoru pogođenom koronakrizom 600 milijuna kuna potpora
Objavljeno 2. srpnja, 2020.

Vlada je na sjednici u četvrtak, posljednjoj uoči izbora, usvojila Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u pandemiji COVID-19, za što je planiran iznos od 600 milijuna kuna.


Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver kazao je kako je s ciljem poduzimanja žurnih mjera u borbi s pandemijom Europska komisija odredila i usvojila privremeni pravni okvir u kojemu se omogućava državama članicama usvajanje programa državnih potpora. Taj privremeni okvir, kako je rekao, omogućava lakše donošenje mjera i njihovu provedbu kroz program pri čemu se u obzir uzimaju oni poduzetnici koji na kraju 2109. nisu bili u teškoćama, ali se trenutno u poslovanju suočavaju sa štetom zbog koronavirusa. Program dodjele potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanih djelatnosti uključuje sve aspekte prometa i predviđa pomoć malim, srednjim i velikim poduzetnicima, a preko potpora u obliku jamstava koje će u ime i za račun RH odobravati HBOR i Hamag-Bicro.

Vlada je donijela i odluku o pokretanju postupka za sklapanje okvirnog ugovora o zajmu između Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) vrijednom 200 milijuna eura, a namijenjenom za podršku mjerama povezanih s pandemijom. Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako ovaj zajam predstavlja podršku državnom proračunu, a koristit će se za nekoliko namjena. To su financiranje mjera za smanjenje širenja zaraze te posljedica pandemije COVID-19, očuvanja široke dostupnosti medicinskih usluga, osiguranja potrebnih farmaceutskih proizvoda, medicinskih potrepština i zaštitne opreme kao i radi pružanja potpore jedinicama lokalne i područne odnosno regionalne samouprave za osiguravanje kontinuiteta javnih komunalnih usluga pod utjecanjem smanjenja prihoda prouzročenog otpisom i odgodom poreznih plaćanja. Taj dugoročni zajam, rekao je Marić, ugovorio bi se po vrlo povoljnim uvjetima. H/D.Pav.
Pokrenut je postupak za sklapanje povoljnog zajma s Razvojnom bankom Vijeća Europe od 200 milijuna eura