Osijek
IZ GČ-A NOVI GRAD UPOZORAVAJU:

U Stadionskom naselju živi se u teškim uvjetima
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Stadionsko naselje, smješteno uz južnu osječku obilaznicu, desetljećima kao da nije dio Osijeka, a mogli bismo reći i civilizacije, jer kako drukčije protumačiti činjenicu da oko 300 stanovnika tog naselja, koji žive u oko 150 kućanstava, u 2020. godini nema kanalizaciju i plin kao ni asfaltiran put do svojih kuća te javnu rasvjetu.


Upozorili su na to stanovnici koji su se u petak odazvali HDZ-ovoj konferenciji za novinare pod nazivom "Zaboravljeno Stadionsko naselje", kako bi još jednom apelirali na gradsku upravu da im pruži životne uvjete dostojne čovjeka.


- Kao Gradska četvrt Novi grad upozoravali smo Grad Osijek na taj problem bezbroj puta. Nama osobno, kao i stanovnicima Stadionskog naselja, neshvatljivo je da u 2020. godini imamo takav problem. Iz grada nam je 26. svibnja stigao dopis da ni ove ni iduće godine neće biti financijskih sredstava za rješavanje problema stanovnika ovog naselja, što je doista nepojmljivo, posebice ako vidimo da je u obližnju dvoranu Gradski vrt postavljena umjetna stijena za vježbanje koja stoji četvrt milijuna kuna, kao i da su razne kulturne i zabavne manifestacije, i to u doba koronavirusa, za koje se odvaja popriličan novac iz gradske blagajne, veći prioritet od dostojanstvenog života više od 300 naših sugrađana - kazao je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi grad Luka Došen.


Da bi čitava stvar bila apsurdnija i još poraznija, stanovnici Stadionskog naselja, kako su nam sami rekli, imaju sve pravne uvjete da se njihov problem riješi, naselje je legalizirano, svaki je objekt legaliziran, i nema nikakve prepreke da žive život kakav žive stanivnici drugih dijelova grada. A kao vrhunac apsurda, uredno plaćaju komunalnu naknadu iako žive u uvjetima s početka prošlog stoljeća. Pisali su, kažu, i peticiju, ni sami više ne znaju koliko su puta kucali na vrata gradske uprave, no bez ikakvog efekta. Osim što se nalaze na periferiji grada, čini se da već desetljećima i na periferiji prioriteta vladajućih.
- U našoj blizini, samo pet metara od prvih kuća, postoje priključci za kanalizaciju i plin, međutim, gradske nam vlasti ne daju da se priključimo i tako nas muče već 40-50 godina. U nečijem je interesu da nam se oduzme to pravo, čak su i preko televizije govorili da su naši objekti bespravno sagrađeni, što je sramotno i netočno. Imamo sve dozvole, plaćamo račune za komunalnu naknadu već 40 godina, ja konkretno za svoju kuću 134 kune, a nemamo ništa od toga. Ovo malo asfalta što imamo sami smo platili, kao i priključke za vodu... Blokirali su nam prolaz pokraj južne tribine stadiona jer je on kao privatno vlasništvo, iako je od pamtivijeka legalan put ucrtan u gradskim knjigama... Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme ili ćemo sami uzeti bagere i prikopčati se na komunalnu infrastrukturu - zavapio je stanovnik Stadionskog naselja Zvonko Malenica. I. Alilović
Tri stotine Osječana nema kanalizaciju i plin, kao ni asfaltiran put do svojih kuća te javnu rasvjetu
Najčitanije iz rubrike